Cossos, objectes, sensorialitats: el registre de la captivitat cristiana en mans dels musulmans al Mediterrani occidental (segles XV al XVII)

Main Article Content

Gerardo Fabián Rodriguez

Entre 1450 i 1620, les costes africanes i europees de la mar Mediterrània mostraven un món en constant moviment, en què es creuaven i tensionaven les herències cristianes i musulmanes, gestant un complex entramat de relacions culturals, econòmiques, socials i polítiques.


Les fonts de l’època donen testimoniatge d’aquest món fronterer, subratllant el valor del captiu com a personatge emblemàtic, perquè la seva figura transforma l’experiència de vida en un testimoni social i comunitari. Per aquest motiu, és possible abordar aquests relats sobre la base de la relació entre el «trauma-relat testimonial» dins d’un context ideològic i de creences religioses caracteritzat per la denominada «eficàcia del discurs», que analitzo a partir del «gir sensorial» que ha fet la recerca històrica en els últims anys, el qual va permetre el reconeixement de nous fenòmens i objectes d’estudi, entre els quals els sentits, i, en el meu cas particular, la definició i identificació de marques sensorials, que representen el sofriment dels captius cristians en mans dels musulmans: les marques sonores, visuals, olfactives, gustatives, tàctils i afectives em permeten reconstruir, des d’un acostament intersensorial, les fonts analitzades, tant inèdites (Los Milagros de Guadalupe conservats a l’Arxiu del Reial Monestir de Guadalupe) com publicades (Tratado de la redención de cautivos i Peregrinación de Anastasio escrites per Jerónimo Gracián Dantisco), que configuren el model sensorial d’una època.


Vídeo-resum de l'article: https://youtu.be/gJiVHODjeo8

Paraules clau
captivitat, esclavitud, cristiandat, Islam, Edat Moderna, història dels sentits, sensorialitat, marques sensorials

Article Details

Com citar
Fabián Rodriguez, Gerardo. “Cossos, objectes, sensorialitats: el registre de la captivitat cristiana en mans dels musulmans al Mediterrani occidental (segles XV al XVII)”. Digithum, no. 25, doi:10.7238/d.v0i25.3218.
Biografia de l'autor/a

Gerardo Fabián Rodriguez, Universidad Nacional de Mar del Plata, AR

Professor, llicenciat, màster i doctor en Història (UNMdP). Investigador independent del CONICET i acadèmic corresponent a la Província de Buenos Aires per l’Acadèmia Nacional de la Història. Actualment és docent d’Història Universal General Medieval del Departament d’Història i investigador especialitzat en qüestions medievals del Grup de Recerca i Estudis Medievals del Centre d’Estudis Històrics, ambdós de la Facultat d’Humanitats de la Universitat Nacional de Mar del Plata. Les seves publicacions i participacions en reunions acadèmiques se centren en la història dels sentits, la història social i cultural i les humanitats digitals aplicades a l’estudi de l’Alta Edat Mitjana (especialment referides al món carolingi), la Baixa Edat Mitjana Hispànica (en concret, pel que fa a qüestions referents a les fronteres i la religiositat) i les vinculacions entre la història i els videojocs.