Sobre l’"educació emocional”: subjectivitat i psicologització en la modernitat tardana

Main Article Content

Mariana Nobile

En aquest article analitzem un seguit de discursos que promouen l’“educació emocional” i que inclouen aportacions procedents de la psicologia positiva, les teories de la intel·ligència i les competències emocionals. Aquesta indagació permet explorar el tipus de subjecte que volen formar, els trets i les habilitats que es fomenten en els estudiants, així com la manera com es conceben les emocions i les formes de treballar-hi. Com a hipòtesi, considerem que uns tals  discursos s’emmarquen en el que alguns autors anomenen “ethos terapèutic”, el qual postula que per mitjà del coneixement i la gestió de les emocions pròpies és possible treure’n profit de cara a assolir l’èxit i el benestar emocional; alhora, pel fet de posar el focus en l’individu i en el desenvolupament de competències específiques, aquestes perspectives deixen de banda les condicions institucionals, socioeconòmiques i culturals i, doncs, subestimen el caràcter relacional de l’emocionalitat de les persones, tant en general com en els espais educatius. Com a cloenda, plantegem una sèrie d’interrogants respecte a la relació entre aquestes visions i les implicacions que tenen si s’implanten en el treball amb nens i joves, així com la seva relació amb els processos de desigualtat socioeducativa.

Paraules clau
emotional education, subjectivity, late modernity, therapeutic ethos, emotions

Article Details

Com citar
Nobile, Mariana. “Sobre l’"educació emocional”: subjectivitat i psicologització en la modernitat tardana”. Digithum, no. 20, doi:10.7238/d.v0i20.3089.
Biografia de l'autor/a

Mariana Nobile, Investigadora Adjunta del CONICET amb seu a FLACSO (Argentina) Professora de Sociologoa de l’Educació, FaHCE-UNLP

Doctora en Ciències Socials, FLACSO Argentina; Màster en Sociologia de la Cultura i Anàlisi Cultural, IDAES-UNSAM; Llicenciada en Sociologia, FaHCE-UNLP. Investigadora Adjunta del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina (CONICET) amb seu en el Programa Educación, Conocimiento y Sociedad del Área de Educación de FLACSO Argentina. Professora de Sociologia de l’Educació, FaHCE-UNLP. Membre de l’equip editorial de la Revista Propuesta Educativa. Ha obtingut les beques doctorals i postdoctoral CONICET; va fer estades postdoctorals a l’Université Catholique de Louvaine-la-Neuve (Bèlgica) i a la Universitér Paris V Descartes (França). Actualment dirigeix el projecte de recerca“Mérito e ideología meritocrática en la educación secundaria argentina: la legitimación de los procesos de desigualdad socioeducativa”, finançat per l’Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica de Argentina. Les seves línies de recerca són: els vincles entre docents i alumnes a l’escola secundària i la seva relació amb el formato escolar; la dimensió emocional de l’experiència escolar i la seva incidència en els processos d’inclusió escolar i en els relats biogràfics dels estudiants.