Sobre l’"educació emocional”: subjectivitat i psicologització en la modernitat tardana
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
En aquest article analitzem un seguit de discursos que promouen l’“educació emocional” i que inclouen aportacions procedents de la psicologia positiva, les teories de la intel·ligència i les competències emocionals. Aquesta indagació permet explorar el tipus de subjecte que volen formar, els trets i les habilitats que es fomenten en els estudiants, així com la manera com es conceben les emocions i les formes de treballar-hi. Com a hipòtesi, considerem que uns tals discursos s’emmarquen en el que alguns autors anomenen “ethos terapèutic”, el qual postula que per mitjà del coneixement i la gestió de les emocions pròpies és possible treure’n profit de cara a assolir l’èxit i el benestar emocional; alhora, pel fet de posar el focus en l’individu i en el desenvolupament de competències específiques, aquestes perspectives deixen de banda les condicions institucionals, socioeconòmiques i culturals i, doncs, subestimen el caràcter relacional de l’emocionalitat de les persones, tant en general com en els espais educatius. Com a cloenda, plantegem una sèrie d’interrogants respecte a la relació entre aquestes visions i les implicacions que tenen si s’implanten en el treball amb nens i joves, així com la seva relació amb els processos de desigualtat socioeducativa.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a Digithum estan subjectes a una llicència Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/4.0, l'autor/a reté el copyright. Així doncs, es permet la còpia, distribució, comunicació pública, obres derivades i usos comercials dels continguts de la revista sempre que se'n citi la font (Digithum), l'autor de l'article i la institució que els publica (UOC, UdeA), tal com consta en la citació recomanada inclosa en cada article.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a Copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
Declaro que sóc l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Mariana Nobile, Investigadora Adjunta del CONICET amb seu a FLACSO (Argentina) Professora de Sociologoa de l’Educació, FaHCE-UNLP
Doctora en Ciències Socials, FLACSO Argentina; Màster en Sociologia de la Cultura i Anàlisi Cultural, IDAES-UNSAM; Llicenciada en Sociologia, FaHCE-UNLP. Investigadora Adjunta del Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina (CONICET) amb seu en el Programa Educación, Conocimiento y Sociedad del Área de Educación de FLACSO Argentina. Professora de Sociologia de l’Educació, FaHCE-UNLP. Membre de l’equip editorial de la Revista Propuesta Educativa. Ha obtingut les beques doctorals i postdoctoral CONICET; va fer estades postdoctorals a l’Université Catholique de Louvaine-la-Neuve (Bèlgica) i a la Universitér Paris V Descartes (França). Actualment dirigeix el projecte de recerca“Mérito e ideología meritocrática en la educación secundaria argentina: la legitimación de los procesos de desigualdad socioeducativa”, finançat per l’Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica de Argentina. Les seves línies de recerca són: els vincles entre docents i alumnes a l’escola secundària i la seva relació amb el formato escolar; la dimensió emocional de l’experiència escolar i la seva incidència en els processos d’inclusió escolar i en els relats biogràfics dels estudiants.