Transmedia (storytelling?): un estudi crític polifònic

Main Article Content

Domingo Sánchez-Mesa Martínez
Espen Aarseth
Robert Pratten
Carlos A. Scolari

Aquest article planteja alguns dels problemes fonamentals que sustenten el debat i la investigació recents sobre les narratives transmèdia i/o el transmedia storytelling. Aquestes qüestions han estat plantejades, en tant que preguntes o reptes per a les disciplines implicades en aquest debat (estudis comparats de mitjans, narratologia transmèdia, game studies, estudis culturals i literatura comparada): des de les claus de la possible novetat del transmedia storytelling o de les narratives transmèdia, passant pel nou paper de les audiències, la pèrdua de pes del factor narratiu en favor de la construcció de mons (storyworlds) i personatges transmèdia; la influència dels videojocs, el dèficit d'atenció i comprensió al paper de les adaptacions en el TS; l'efecte «demediador» o de pèrdua d'especificitat mediàtica en la teoria del TS; la importància de la creació col·laborativa i el seu estímul per a nous projectes d'investigació (academicoempresarials) i de docència que responguin a aquestes noves dinàmiques industrials i hàbits socioculturals. Aquestes qüestions, entre d'altres, s'han articulat en entrevistes realitzades per Domingo Sánchez-Mesa a tres personalitats destacades de la investigació acadèmica i de la creació professional en l'àmbit dels nous mitjans: Espen Aarseth, Robert Pratten i Carlos A. Scolari. El diàleg creuat a tres bandes i connectat, al seu torn, amb altres textos d'aquest volum, ha generat un discurs polifònic que pretén ajustar-se a la radiografia crítica del propi objecte d'estudi.


 

Paraules clau
Transmedia storytelling, narrativa transmèdia, adaptació, especificitat mediàtica, videojocs

Article Details

Com citar
Sánchez-Mesa Martínez, Domingo et al. “Transmedia (storytelling?): un estudi crític polifònic”. Artnodes, no. 18, doi:10.7238/a.v0i18.3064.
Biografies de l'autor/a

Domingo Sánchez-Mesa Martínez, Professor titular de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada Universitat de Granada

 

Catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat de Granada (SP). Autor d'articles sobre cultures digitals i intermedialitat i editor de Literatura y Cibercultura (2004), és director del projecte de recerca Narrativas transmediales (Nar-Trans, MINECO 2014-2017) així com coordinador del màster en Nous Mitjans Interactius i Periodisme Multimèdia (UGR).

Espen Aarseth, Catedràtic Cap del Center for Computer Game Research ITU (Copenhaguen) Editor en cap de Game Studies

Professor associat i cap del Center for Computer Game Research de la ITU (Copenhaguen), a més d'editor en cap de Game Studies. Entre molts altres textos influents és autor de Cybertext. Perspectives on Ergodic Literature (1997) i actualment dirigeix l'important projecte Making Sense of Games (Beca Avançada del Consell Europeu de Recerca, 2016-2020).

Robert Pratten, Creador, fundador i director general Transmedia Sotryteller Ltd

Creador, fundador i director general de Transmedia Storyteller (Londres, Regne Unit) el programari del qual, Conductrr, és el primer de la seva classe per a la creació i gestió de narratives interactives transmèdia. També és autor de Getting Started in Transmedia Storytelling. A Practical Guide for Beginners (2a. edició, 2015).

Carlos A. Scolari, Professor associat Departament de Comunicació Universitat Pompeu Fabra

Professor titular del departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). És autor, entre altres llibres, de Crossmedia Innovations (juntament amb I. Ibrus, 2012), Narrativas Transmedia. Cuando todos los medios cuentan (2013), Transmedia Archaeology  (juntament amb P. Bertetti i M. Freeman, 2014) i Ecología de los Medios (2015). És director de dos projectes de recerca: Transmedia Literacy (programa Horizonte 2020 de la UE – 2015/18) i Transalfabetismos (MINECO – 2015/17)

 

Articles similars

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.