El ser sobretecnificado
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
RESUM: L'individualisme excessiu i el neoliberalisme que va impulsar en les darreres quatre dècades va avivar fins fa poc la convicció que la hipertecnologia era l'àpex de les opcions per triar per a l'ésser humà i la seva existència futura. Aquesta breu anàlisi és un exercici de reflexió filosòfica sobre l'ésser de l'home dels nostres dies que busca qüestionar aquesta infal·libilitat. Un plantejament construït sobre els fonaments de les matrius culturals dels pobles originaris i autòctons de Mesoamèrica, en el marc del plantejament de Soren Kierkegaard (segle XIX), precursor de l'existencialisme, i l'escenari tecnològic vaticinat pel filòsof europeu Günther Anders (1902-1992). D'aquesta manera, aspirem a columbrar un modest cos d'idees que contribueix al debat sobre el futur de l'home hipertecnologitzat emprès per pensadors i investigadors de diverses disciplines (entre d'altres, etnòlegs, historiadors, sociòlegs i psicòlegs). Un esforç encaminat a dilucidar sobre la trajectòria cada vegada més cega del quefer recent de l'home modern i la urgent necessitat de reintegrar-lo a la seva verdadera escala natural.
PARAULES CLAU: neoliberalisme, hipertecnologia, decadència, reintegració, escala natural.
Article Details
Humberto Ortega-Villaseñor, Universidad de Guadalajara (México)
Profesor investigador titular de la Universidad de Guadalajara desde 1989, con estudios de maestría en la Universidad de Londres y doctorado en Derecho por la UNAM. Es perfil PRODEP, miembro de la Junta Académica del Doctorado en Humanidades, del Sistema Nacional de Investigadores de México (Nivel I), del Cuerpo Académico Consolidado UDG-CA-595: Análisis e Historia del cine, géneros, estilos y relaciones con las otras artes, y de varias asociaciones, revistas, proyectos de investigación y redes internacionales.
Genaro Quiñones, Universidad de Guadalajara (México)
Universidad de Guadalajara (México)
Articles més llegits del mateix autor/a
- Humberto Ortega-Villaseñor, Kierkegaard, Dostoievski y Quetzalcóatl. Consonancias simbólico-existenciales , Ars Brevis: Núm. 27 (2021)
- Humberto Ortega, Genaro Quiñones, En las fronteras de la ciencia: nuevos modelos para antiguos misterios , Ars Brevis: 2008: Núm.: 14
- Humberto Ortega-Villaseñor, Re-creación en el mundo multipolar que se avecina , Ars Brevis: Núm. 21 (2015)
- Humberto Ortega-Villaseñor, On the living being of visual creation , Ars Brevis: Núm. 25 (2019)
- Humberto Ortega-Villaseñor, Thomas Akira Takezoe, Caminos de libertad , Ars Brevis: Núm. 23 (2017)
- Humberto Ortega-Villaseñor, Regaining the meaning of Life. An Accessible Odyssey for the Future World , Ars Brevis: Núm. 29 (2023)