Matemàtiques i grups interactius: ensenyament i aprenentatge des del punt de vista de les interaccions

Main Article Content

Javier Díez-Palomar
Lourdes Rué Rosell
Paloma García Wehrle
Maria Brown
Les recerques prèvies mostren que la interacció és una variable explicativa de l’aprenentatge. En aquest article s’analitza si les interaccions en una escola urbana de primària tenen com a conseqüència la millora dels resultats dels i les alumnes. S’analitza l’impacte que yenen les interaccions en els aprenentatges dels i les estudiants. La discussió se centra en l’aprenentatge de matemàtiques. El marc metodològic que es pren és la metodologia comunicativa crítica. Es conclou que es confirma aquesta relació entre interacció i aprenentatge; que un dels elements clau en aquestes interaccions és la presència de persones adultes (o companys/es més capaços); que l’aprenentatge, com a fet social, cal entendre’l en el context on es produeix; que un context positiu porta a una millora dels resultats acadèmics, i que la diversitat és un aspecte enriquidor per als aprenentatges.
____________________________________________

Les recherches préalables montrent que l’interaction est une variable explicative de l’apprentissage. Dans cet article, nous cherchons à comprendre si les interactions dans une école primaire urbaine ont comme conséquence l’amélioration des résultats des élèves, garçons et filles. Nous analysons l’impact des interactions dans les différents apprentissages des élèves. Nous avons centré la discussion sur l’apprentissage des mathématiques. Le cadre méthodologique qui est adopté est la méthodologie communicative critique. Nous concluons que cette relation entre interaction et apprentissage est effectivement confirmée ; que l’un des éléments clés de ces interactions est la présence d’individus adultes (ou de compagnes/gnons plus capables) ; que l’apprentissage, en tant que fait social, doit être compris dans le contexte où il se produit ; qu’un contexte positif mène à une amélioration des résultats académiques ; et que la diversité est un aspect enrichissant pour les apprentissages.

Article Details

Com citar
Díez-Palomar, Javier et al. “Matemàtiques i grups interactius: ensenyament i aprenentatge des del punt de vista de les interaccions”. Temps d’Educació, no. 38, pp. 135-51, https://raco.cat/index.php/TempsEducacio/article/view/211428.