Resum
Les valoracions que expressen els destinataris dels diferents recursos de caràcter socioeducatiu constitueixen una font d’informació molt útil a l’hora de perfilar i orientar les possibles accions per part dels professionals dels recursos socioeducatius. En aquest sentit, amb el present treball es pretén avaluar el grau de satisfacció experimentat pels usuaris drogodependents de tres dispositius residencials públics de la Comunitat de Madrid, gestionats per l’Associació Epsilon. Amb aquesta finalitat, al llarg de tres anys s’ha passat un qüestionari voluntari a tots els usuaris d’aquests recursos. El criteri d’inclusió emprat per a la selecció de la mostra final de l’estudi es va establir d’acord amb dues exigències: una permanència mínima en el recurs major a un mes i l’entrega complimentada de, com a mínim, tres preguntes del qüestionari. Això va configurar una mostra final de seixanta persones. Els resultats mostren un elevat índex de satisfacció de qüestions referides al context socioeducatiu i a l’equip educatiu.Paraules clau
Referències
Agencia Antidroga (2010). Encuesta sobre uso de drogas en enseñanzas secundarias (ESTUDES) del año 2008. Informe de resultados. Comunidad de Madrid: Servicio de Evaluación e Investigación, Agencia Antidroga. Recuperat el 10 de juny de 2011, de http://www.madrid.org.
Arnáez, M.; Marina, P. A.; Secades, R.; Fernández, J. R. (2004). “Calidad asistencial y satisfacción de las mujeres en tratamiento por drogodependencia en Asturias”. En: Adicciones: Revista de socidrogalcohol, vol. 16, núm. 2, p. 81-90.
Conners, N. A.; Franklin, K. K. (2000). “Using focus groups to evaluate client satisfaction in an alcohol and drug treatment program”. En: Journal of Substance Abuse Treatment, vol. 18, núm. 4, p. 313-320.
Cottle, D. (1991). El servicio centrado en el cliente. Madrid: Ediciones Díaz de Santos.
De la Fuente, A. (2009). “Servicio de urgencias de atención primaria. Estudio de calidad percibida y satisfacción de los usuarios de la zona básica de salud Altamira”. En: Revista de calidad asistencial, vol. 24, núm. 3, p. 109-114.
Donabedian, A. (1984). Calidad de la Atención Médica, Definición y Métodos de Evaluación. México: Prensa Médica Mexicana.
Fernández, C.; Canal, S. (2005). “Satisfacción de usuarios de programas de tratamiento de drogodependencias: validación de un modelo de evaluación”. En: Educació i cultura: Revista mallorquina de pedagogía, núm. 18, p. 269-284.
González, N. (2007). Evaluación de la calidad asistencial percibida de los usuarios ingresados en centros hospitalarios del Servicio Vasco de Salud - Osakidetza. Validación de un cuestionario de satisfacción. Tesi doctoral. Universitat del País Basc.
INSALUD (2011). Evaluación de la satisfacción de los usuarios de los servicios de asistencia sanitaria pública de la Comunidad de Madrid. Madrid: Servicio Madrileño de Salud, Dirección General de Atención al Paciente. Recuperat el 10 de juliol de 2013, de http://www.madrid.org/cs/Satellite?pagename=ComunidadMadrid/Home
INSALUD (2012). Evaluación de la satisfacción de los usuarios de los ser-vicios de asistencia sanitaria pública de la Comunidad de Madrid. Madrid: Servicio Madrileño de Salud, Dirección General de Atención al Paciente. Recuperat el 5 de juliol de 2013, de http://www.madrid.org/cs/Satellite?pagename=ComunidadMadrid/Home
Jaime, F. J.; García, M. A. (2007). “La satisfacción y la accesibilidad de los pacientes atendidos en el Servicio Provincial de Drogodependencia de Cádiz”. En: Trastornos adictivos: Órgano Oficial de la Sociedad española de Toxicomanías, vol. 9, núm. 2, p. 132-146.
Martín, J. C. (2003). “Opinión de los usuarios sobre la atención prestada en un centro ambulatorio de atención a drogodependientes”. En: Adicciones: Revista de socidrogalcohol, vol. 15, núm. 4, p. 341-350.
Nelson-Zlupko, L.; Morrison-Dore, M.; Kauffman, E.; Kaltenbach, K. (1996). “Women in recovery. Their perceptions of treatment effectiveness”. En: Journal of Substance Abuse Treatment, vol. 13, núm. 1, p. 51-59.
Observatorio Europeo de las Drogas y las Toxicomanías (2009): Polydrug use: patterns and responses. Luxemburg: Oficina de Publicacions de la Unió Europea.
Observatorio Europeo de las Drogas y las Toxicomanías (2011). Informe anual: El problema de la drogodependencia en Europa. Luxemburg: Oficina de Publicacions de la Unió Europea.
Observatorio Europeo de las Drogas y las Toxicomanías (2012). Informe anual: El problema de la drogodependencia en Europa. Luxemburg: Oficina de Publicacions de la Unió Europea.
Pérez de los Cobos, J.; Valero, S.; Haro, G.; Fidel, G.; Escuder, G.; Trujols, J.; Valderrama J. C. (2002). “Development and psychometric properties of the Verona Service Satisfaction Scale for methadone-treated opioid-dependent patients (VSSS-MT)”. En: Drug Alcohol Depend, vol. 68, núm. 2, p. 209-214.
Pérez, G. (1997). “Investigación en Educación Social”. En: Petrus, A. (Coordinador): Pedagogía Social. Barcelona: Ariel Educación.
Rial, A.; Torrado, N.; Braña, T.; Varela, J. (2010). “Relación entre la calidad asistencial percibida y la actitud frente al tratamiento en drogodependencias”. En: Psicothema, vol. 22, núm. 4, p. 574-580.
Rodríguez, M.; Jiménez-Lerma, J. M.; Iraurgi, I.; Murua, F.; Bacigalupe, L.; Chavarri, M. R.; Balsategi, B. (2002). Evaluación de la Satisfacción con el Tratamiento en un Centro Ambulatorio de Drogodependencias a través del “Treatment Perceptions Questionnaire” (TPQ). Adicciones: Revista de socidrogalcohol vol. 14 núm. 4, p. 417-424.
Rojas, M. J.; Espinoza, L. S. (2008). Consejo psicológico y psicoterapia motivacional en drogodependencias: evaluación de las intervenciones del programa “Lugar de Escucha”- CEDRO. Adicciones: Revista de socidrogalcohol, vol. 20, núm. 2, p. 185-196.
Vega, A. (1993). La acción social ante las drogas. Propuestas de intervención socioeducativa. Madrid: Narcea.
Vinet, E. V.; Faundez, X. (2012). Consumo de alcohol y drogas en adolescentes evaluado a través del MMPIA. Salud Mental, vol. 35, núm. 03, p. 205-213.
Drets
Drets d'autor
Educació social. Revista d'intervenció socioeducativa es publica en accés obert sota la llicència Creative commons reconeixement-nocomercial (by-nc): es permet l’ús del seu contingut sempre que se citi l’autor o l’autora i la publicació, amb la seva adreça electrònica exacta. Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc no es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.
El copyright © de la revista pertany a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Universitat Ramon Llull