La educación física y el deporte en el contexto ilustrado y liberal de la primera Constitución española (1800-1814)
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
A Espanya l'incipient ambient liberal que es respirava a principis del segle XIX va desplegar el principi de l'educació universal, en un discurs que venia divulgant-se des de finals de la Il·lustració. Entre les formulacions que van sorgir, va aparèixer per primera vegada la idea d'organitzar un pla nacional d'educació pública, en el qual l'educació física es feia present com a contingut inqüestionable i regeneracionista. En el context polític de la primera Constitució espanyola i sota la influència de la marcada conjuntura militar de l'època provocada pel desafiament de la invasió francesa, que va abocar en l'educació física i l'esport l'empremta militar, van quedar ja traçats els grans reptes de l'educació física espanyola al llarg de tot el segle XIX i principis del XX.
Article Details
Drets d'autor
Els autors que publiquen en aquesta revista estan d’acord amb els termes següents:- Els autors conserven els drets d’autoria.
- Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –llevat que s'indiqui el contrari– a una llicència de Reconeixement 3.0 Espanya de Creative Commons. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/es/deed.ca.
- Els autors són lliures de fer acords contractuals addicionals independents per a la distribució no exclusiva de la versió de l’obra publicada a la revista (com ara la publicació en un repositori institucional o en un llibre), sempre que se’n reconegui la publicació inicial en aquesta revista.
- S’encoratja els autors a publicar la seva obra en línia (en repositoris institucionals o a la seva pàgina web, per exemple) abans i durant el procés de tramesa, amb l’objectiu d’aconseguir intercanvis productius i fer que l’obra obtingui més citacions (vegeu The Effect of Open Access, en anglès).
Xavier Torrebadella Flix, Universitat Autònoma de Barcelona
Llicenciat en Educació Física por la Universitat de Barcelona i Doctor per la Universitat de Lleida. Professor d' Educació Física a l'Institut del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès i professor associat a la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB. Especialista en bibliografia i història de l'educación física i l'esport a Espanya.
franciscojavier.torrebadella@uab.cat
Últims treballs:
Repertorio bibliográfico inédito de la educación física y el deporte en España (1800-1939), Fundación Universitaria Española, Madrid, 2011.
“Antecedentes en la institucionalización de la gimnástica militar española (1800-1852)”, Revista de Historia Militar, 2012, núm. 111, pp. 185-244.
“La educación física y la actividad gimnástico-deportiva de las mujeres a partir de la bibliografía especializada del siglo XIX”, Arenal (18), núm. 1, enero-junio 2011, pp. 147-179.
“L’aportació dels metges de Lleida a l’educació física catalana del segle XIX”, Temps d’Educació, 2012, núm. 43, pp. 109-130.
“Crítica a la bibliografía gimnástica de la educación física en España (1800-1939)”, Anales de Documentación, 2013, vol. 16, núm. 1. Doi: 10.6018/158851
“Las primeras revistas profesionales y científicas de la educación física española, 1882-1936”, Apunts EducaciónFísica y Deportes, 2012, núm. 109, pp. 11-24.
“Orígenes del fútbol en Barcelona (1892-1903)”, RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte, 2012, núm. 27, pp. 80-102.
TORREBADELLA-FLIX, Xavier; OLIVERA BETRÁN, Javier: “Las cien obras clave del repertorio bibliográfico español de la educación física y el deporte en su proceso de legitimación e institucionalización (1807-1938)”, Revista General de Información y Documentación, 2012, núm. 22, pp. 119-168.
TORREBADELLA-FLIX, Xavier; NOMDEDEU-RULL, Antoni: “Futbol, foot-ball, balompié… Los orígenes de la adaptación del lenguaje anglosajón en el deporte español”, 2013, RICYDE.Revista Internacional de Ciencias del Deporte, núm. 31, pp. 6-22.