Vitivinicultura andina: difusión, medio ambiente y adaptación cultural

Main Article Content

Daniel W. Gade
Tots el elements de la vitivinicultura andina ?raïms, ceps, vinyes, vins, destil·lats i tecnologies aplicables? van arribar a Sudamèrica des d'Espanya. Els espanyols tenien motius religiosos, econòmics i culturals en introduir la Vitis vinifera a les valls costaneres i a les terres altes del Perú i Bolívia situades per sota de la cota 2.600 m. Mentre els espanyols, i en concret els jesuïtes, van tenir el control del territori, va haver-hi als Andes, al sud de Lima, una vitivinicultura pròspera. A partir del segle XIX, la produccció ha anat minvant i diverses regions vitivinícoles han desaparegut. Les condicions ecològiques no són ideals per al conreu de la vinya i la població indígena consumeix pocs productes vinícoles. La vitivinicultura andina va tenir una difusió notable, però una adaptació al medi ambient i a la cultura nativa mediocres.

Article Details

Com citar
Gade, Daniel W. “Vitivinicultura andina: difusión, medio ambiente y adaptación cultural”. Treballs de la Societat Catalana de Geografia, vol.VOL 58, pp. 69-87, https://raco.cat/index.php/TreballsSCGeografia/article/view/157385.