La tradición filosófica y pedagógica neoidealista: de Gentile a Cavallera
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Especialista en filosofia italiana i deixeble d’Emmanuelle Severino, l’autor dona una extensa notícia sobre el Congrés Gentile oggi, celebrat a Roma el 23 d’octubre de 2017 i les actes del qual es van publicar l’any 2019. D’aquesta manera es dibuixa l’estela que ha deixat en el pensament actual la filosofia neoidealista de Giovani Gentile (1875-1944) que va identificar la pedagogia amb la filosofia. Per això, fixa l’atenció en les contribucions dels seguidors de la filosofia de Gentile, especialment Rodolfo Sideri i Hervé A. Cavallera. En una primera part, es desenvolupa una especulació filosòfica sobre la filosofia de Gentile, promotor de la reforma educativa (1923) i de l’Enciclopèdia italiana, en diàleg amb diferents pensadors i especialistes, mentre que en la segona part es refereix a la pedagogia i la pràctica formativa des d’una perspectiva neoidealista (Cavallera), amb referències a l’actual situació educativa. Finalment, l’autor ens ofereix en un apèndix una selecció de textos pedagògics de diferents autors (Gentile, Castoriadis, Gobetti) per il·lustrar l’itinerari traçat per la filosofia de l’educació en els darrers decennis.
Article Details
Drets d'autor
Temps d’Educació conserva el dret de la primera publicació de l’article, concedint a l’autor els drets d’autoria. A més a més, tots els continguts publicats a Temps d’Educació estan subjectes a la llicència Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0).
Articles més llegits del mateix autor/a
- Francesc Morató, La crisi de l’educació com a crisi filosòfica / La crise de l’enseignement comme crise philosophique , Temps d'Educació: 2016: Núm.: 50