Principios para una pedagogía de la memoria crítica
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
En països que han transitat cap a la democràcia, la memòria es projecta com a bé i valor d'una societat justa. L'estudi d'informes del relator especial de Nacions Unides sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició, així ho revela. Les seves orientaci-ons, al costat d'altres aportacions sobre memòria, ofereixen criteris per a pensar de forma rela-cionada pedagogia, memòria i democràcia. El contingut de l'article s'estructura en tres apartats. En el primer, com a introducció se situa el debat sobre la memòria i les tensions que planteja. Es defensa la justa memòria, en contraposició a l'oblit, la negació o la distorsió històrica. En el segon, es reflexiona sobre el valor de la memòria com bé comú i dret humà vinculat a la veritat. En el tercer i últim, la memòria es projecta com a valor de la democràcia i es defineixen els principis per a una pedagogia de la memòria crítica atenta a les recomanacions sobre polítiques de memòria i als significats de la justícia transicional.
Article Details
Drets d'autor
Temps d’Educació conserva el dret de la primera publicació de l’article, concedint a l’autor els drets d’autoria. A més a més, tots els continguts publicats a Temps d’Educació estan subjectes a la llicència Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0).
Articles més llegits del mateix autor/a
- Isabel Carrillo Flores, Pedagogia per a una memòria democràtica , Temps d'Educació: Núm. 62 (2022)
- María Canal Caicedo, Isabel Carrillo Flores, Enfocament pedagògic en l’acompanyament a dones víctimes de violència sexual , Temps d'Educació: Núm. 64 (2023)