El català com a L2: l’aprofitament de les TIC per a l’aprenentatge lingüístic en un context castellanitzat / Le catalan comme L2 : la mise à profit des TIC pour l’apprentissage linguistique dans un contexte castillanisé

Main Article Content

Eduard Baile López
Hèctor Càmara Sampere

Els estudiants d’Educació de la Universitat d’Alacant han de cursar una assignatura de llengua d’ús en el primer any de grau per a assolir un B2. Malgrat que els estudis de català són obligatoris en els territoris tradicionalment catalanoparlants al llarg del sistema educatiu, el context sociolingüístic, els fluxos migratoris i la pèrdua de la transmissió generacional de la llengua compliquen l’objectiu d’aconseguir aquesta competència lingüística; a aquesta situació, cal afegir-hi que una part important de l’alumnat prové de zones castellanoparlants en què no hi ha obligatorietat de la matèria en tots els cicles. Per aquest motiu, ens plantegem si l’acostament metodològic com a L1 és l’únic apropiat o si és més convenient combinar-lo amb el tractament de la llengua com una L2. En aquest sentit, a partir de les mancances observades, proposem una anàlisi sobre com l’ús de les TIC pot ajudar els alumnes a millorar en l’adquisició del requisit lingüístic, especialment pel que fa als que perceben el català com a L2.

_________________________________________________________________

Les étudiants en Éducation de l’Université d’Alicante doivent suivre une unité de valeur de langue d’usage au cours de leur première année pour obtenir un B2. Bien que les études de catalan soient obligatoires dans les territoires traditionnellement catalanophones au fil du cursus éducatif, le contexte sociolinguistique, les flux migratoires et la perte de la transmission générationnelle de la langue compliquent l’objectif d’atteinte de cette compétence linguistique ; à cette situation, il faut ajouter qu’une partie importante des étudiants provient de zones castillanophones dans lesquelles cette matière n’est pas obligatoire dans tous les cycles. C’est la raison pour laquelle nous nous demandons si l’approche méthodologique comme L1 est la seule appropriée ou s’il ne serait pas plus souhaitable de la combiner avec le traitement de la langue comme une L2. De ce point de vue, à partir des manques observés, nous proposons une analyse sur la manière dont l’usage des TIC pourrait aider les étudiants à améliorer leur acquisition de cette condition linguistique, tout spécialement en ce qui concerne ceux qui perçoivent le catalan comme L2.

Paraules clau
Ensenyament, català, L2, TIC / Enseignement, catalan, TIC

Article Details

Com citar
Baile López, Eduard; and Càmara Sampere, Hèctor. “El català com a L2: l’aprofitament de les TIC per a l’aprenentatge lingüístic en un context castellanitzat / Le catalan comme L2 : la mise à profit des TIC pour l’apprentissage linguistique dans un contexte castillanisé”. Temps d’Educació, no. 51, pp. 139-53, https://raco.cat/index.php/TempsEducacio/article/view/318477.