Educació superior i societat a Mèxic: els reptes del segle XXI

Main Article Content

Hugo Casanova Cardiel
En aquest article l’autor revisa l’evolució de l’educació superior a Mèxic. Després d’oferir una panoràmica històrica sobre l’origen i desenvolupament de la Universitat mexicana, s’analitzen els diferents factors que conformen l’educació superior d’aquest país. Si bé a Mèxic preval un règim majoritàriament públic, en les últimes dècades l’educació superior s’ha transformat des d’un esquema homogeni vers una modalitat més àmplia i diversificada, en la qual el sector privat té una presència creixent. Igualment es constata que en les dècades recents l’educació superior mexicana ha estat sotmesa, després d’un creixement notable, a diversos processos d’avaluació i acreditació relacionats amb un discurs de qualitat i millora de l’educació superior. L’article ofereix també una revisió de la situació de la professió acadèmica i una anàlisi de la dimensió econòmica del sistema d’educació superior mexicà. Per últim, es planteja un conjunt de reptes i perspectives per a l’educació superior de Mèxic de cara al segle XXI.
___________________________________

Dans cet article, l’auteur révise l’évolution de l’enseignement supérieur au Mexique. Après avoir offert un panorama historique sur l’origine et le développement de l’Université mexicaine, il analyse les différents facteurs qui conforment l’enseignement supérieur de ce pays. Si prévaut au Mexique un régime majoritairement public, au cours de ces dernières décennies, l’enseignement supérieur s’est transformé d’un schéma homogène vers une modalité plus vaste et plus diversifiée, dans laquelle le secteur privé a une présence croissante. Parallèlement, on constate qu’au cours des décennies récentes l’enseignement supérieur mexicain a été soumis, après une croissance remarquable, à divers processus d’évaluation et d’accréditation en rapport avec un discours de qualité et une amélioration de l’enseignement supérieur. L’article offre aussi une révision de la situation de la profession académique ainsi qu’une analyse de la dimension économique du système d’enseignement supérieur mexicain. Enfin, l’auteur envisage un ensemble de défis et de perspectives pour l’enseignement supérieur du Mexique face au XXIe siècle.

Article Details

Com citar
Casanova Cardiel, Hugo. “Educació superior i societat a Mèxic: els reptes del segle XXI”. Temps d’Educació, no. 36, pp. 261-80, https://raco.cat/index.php/TempsEducacio/article/view/139994.