La discussió deliberativa: usar el discurs de classe per promoure el pensament crític

Main Article Content

Mark K. Felton
Per potenciar el pensament creatiu a classe cal comprendre les arrels d’aquest pensament en el raonament argumentatiu. El pensament crític inclou la recerca i l’avaluació de les raons que hi ha darrere d’una afirmació. Per prendre part en aquesta activitat d’investigació, cal entendre els elements sobre els quals es discuteix i com aquests es combinen per justificar una conclusió. Les investigacions es mostren cada vegada més unànimes en el fet que els estudiants experimenten una millora substancial en el desenvolupament del pensament crític (i que aquesta millora es transfereix també a nous temes) a mesura que van adquirint experiència en el diàleg argumentatiu. Amb tot, si bé la pràctica en diàleg argumentatiu pot fomentar la capacitat dels estudiants d’analitzar críticament les afirmacions dels altres, també pot dificultar la seva predisposició a avaluar críticament les pròpies afirmacions. Aquest article proposa una aproximació al diàleg argumentatiu que empenyi els estudiants a sotmetre totes les idees, incloses les pròpies, a anàlisi, i a desenvolupar una comprensió més subtil, més complexa o simplement més precisa.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Pour renforcer la pensée créative en classe, il est nécessaire de comprendre les racines de cette pensée dans le raisonnement argumentatif. La pensée critique inclut la recherche et l’évaluation des raisons qui se trouvent derrière une affirmation. Pour prendre part à cette activité de recherche, il est nécessaire de comprendre les éléments sur lesquels on discute et comment ceux-ci se combinent pour justifier une conclusion. Les recherches se montrent de plus en plus unanimes sur le fait que les étudiants vivent une amélioration substantielle dans le développement de la pensée critique (et que cette amélioration se transfert aussi à de nouveaux thèmes) à mesure qu’ils acquièrent de l’expérience dans le dialogue argumentatif. Même ainsi, bien que la pratique du dialogue argumentatif puisse développer la capacité des étudiants à analyser de manière critique les affirmations des autres, elle peut aussi rendre plus difficile leur prédisposition à évaluer de manière critique leurs propres affirmations. Cet article propose une approche du dialogue argumentatif qui pousse les étudiants à soumettre à l’analyse toutes les idées, y compris les leurs propres, et à développer une compréhension plus subtile, plus complexe ou simplement plus précise.

Article Details

Com citar
Felton, Mark K. “La discussió deliberativa: usar el discurs de classe per promoure el pensament crític”. Temps d’Educació, no. 33, pp. 183-02, https://raco.cat/index.php/TempsEducacio/article/view/126489.