Equip editorial 

Equip de direcció 

Editor: Director/a General. Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural 
Direcció: Xavier Roigé Ventura (Universitat de Barcelona) 
Adjunta a Direcció: Camila del Mármol Cartañá (Universitat de Barcelona) 
 
 
Consell de redacció 

Roger Costa Solé (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural) 
Rafel Folch Monclús (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural) 
Verònica Guarch Llop (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural) 

 
Comitè editorial 
Jordi Abella Pons (Ecomuseu de les valls d’Àneu) 
Oriol Beltran Costa (Universitat de Barcelona) 
Eliseu Carbonell Camós (Universitat de Girona) 
Dolors Comas d’Argemir i Cendra (Universitat Rovira i Virgili) 
Raquel Ferrero Gandia  (Museu Valencià d’Etnologia) 
Jaume Guiscafré Danús (Universitat de les Illes Balears) 
Maite Hernández Sahagún (Ínclita Cultura i Terra Enllà) 
Saida Palou Rubio (Universitat de Girona) 
Isidre Pinyol Cerro (Centre d’Estudis de les Garrigues) 
Montserrat Solà Rivera (Parc Natural de la serra del Montsant) 
Montse Ventura Oller (Universitat Autònoma de Barcelona) 
 

 Temàtica i abast 

La Revista d'etnologia de Catalunya és una publicació periòdica d’accés obert de difusió de les iniciatives, les realitzacions, les teories i les experiències dels investigadors i dels col·lectius d'estudiosos del camp de l’etnologia i l’antropologia a i des de Catalunya. El primer número de la revista aparegué el juliol de 1992, i s’ha publicat de manera ininterrompuda fins a l’actualitat. 

 Cada número combina contingut de caire científic, tant teòric, analític com empíric, i de difusió i divulgació dels diferents aspectes relacionats amb la pràctica de l’etnologia, el patrimoni etnològic i l’antropologia. La revista consta de les següents seccions: 

 1. Dossier monogràfic:

Apartat dedicat a una temàtica determinada que inclou aportacions d'experts en la matèria d'arreu del món. Consta de dues sub-seccions: el Dossier, on es presenten articles científics, i Focus, articles més breus centrats en casos o exemples concrets de la temàtica tractada. 

 El consell editorial es reserva el dret de decidir la temàtica de cada Dossier monogràfic i de proposar-ne els coordinadors/es. No s’acceptaran propostes externes.  

 Els coordinadors/es seran els responsables de cercar avaluadors/es, i fer el seguiment del procés, dels articles que formin part del monogràfic coordinat. A més a més, es comprometen a que la revisió sigui imparcial i objectiva i segueixi els criteris de doble cegament (blind peer review) indicats més avall. Així mateix, caldrà complir amb els terminis establerts. En cas de que no pugui ser així, caldrà avisar a la revista amb la màxima antelació possible, la qual podrà prendre les mesures que consideri oportunes. 

 L’equip directiu i els consells editorial i de redacció podran sol·licitar informació sobre com s’estan duent a terme els procediments del Dossier monogràfic; i així vetllar pel compliment dels principis ètics. 

  2. Miscel·lània

S’inclouen articles científics de l’àmbit general de l’etnologia i l’antropologia social i cultural. 

 3. Recerques Etnològiques

S’exposen articles de recerques dutes a terme en el marc de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya i altres treballs de recerca i documentació sorgits d’altres institucions. 

 4. Crònica

Informacions diverses sobre associacions i entitats relacionades amb l'estudi, la promoció i la difusió del patrimoni etnològic i la museografia, així com cròniques de congressos i/o ressenyes de publicacions. 

 

 Criteris ètics 

La Revista d’etnologia de Catalunya es compromet a promoure les conductes ètiques, tant en els continguts de la revista com en tot el procés de publicació. Per aquest motiu, totes les persones implicades en l’edició de la revista (consell editorial, equip directiu, consell de redacció, coordinadors/es del dossier monogràfic, avaluadors/es) seguiran els següents principis: 

- No discriminació. Es vetllarà per perquè l’avaluació i publicació dels articles es faci sense prejudicis de racialització, gènere, orientació sexual, origen ètnic, país d’origen, ciutadania o orientació política o personal dels autors i/o autores. La revisió es farà de manera objectiva i no es podran fer judicis personals sobre l’autor/a, i les opinions sobre el treball hauran de ser argumentades de manera justificada i apropiada.

- Confidencialitat. Totes les persones relacionades amb el procés d’edició i publicació de la revista es comprometen a no revelar informació sobre els articles rebuts a persones que no siguin el propi autor/a i els/les avaluadors/es; de la mateixa manera que se seguirà el procés vetllant perquè es mantingui l’anonimat de tots dos. Per tal de complir amb aquest criteri es vetllarà perquè el procés d’avaluació es dugui a terme d’acord amb els procediments de doble cegament. 

- Conflicte d’interessos i divulgació. No s’utilitzaran els resultats dels articles rebuts per a altres treballs d’investigació sense el consentiment explícit dels autors/es. Així mateix, la revista vetllarà per a que totes les persones implicades en el procés de recepció, avaluació i edició dels articles compleixin amb aquest criteri. Les informacions reservades que s’hagin obtingut del procés d’avaluació són confidencials i, per tant, no podran ser utilitzades amb finalitats personals. En cas de que la revisió d’un article pugui suposar un conflicte d’interessos per causes de col·laboració o competència amb l’autor o la institució de la qual procedeixen, l’avaluador haurà de rebutjar la proposta de revisió.

- Reconeixement d’errors. Es publicaran correccions, retraccions, disculpes o aclariments en cas que calgui. 

- Decisió sobre la publicació. L’equip directiu, juntament amb el consell editorial, es responsabilitzen de la decisió de publicar o no publicar els articles que arribin. Els criteris d’acceptació o rebuig s’estableixen a través de la avaluació cega (blind peer review) i pel compliment dels criteris ètics dels autors/es i de la revista. 

 

 Paral·lelament, els autors/es que vulguin publicar a la Revista d’Etnologia de Catalunya es comprometen a complir amb els següents criteris: 

 - Autoria dels textos. Tots els articles proposats hauran d’estar signats pel seu autor/a. Si s’escau, podran estar firmats per qualsevol persona que hagi participat significativament a la planificació, organització o execució de la recerca en la que es basa l’article.

- Responsabilitat. Els autors es fan responsables del contingut del seu manuscrit.

- Plagi i originalitat. Els autors declaren que el treball enviat és original, i que es citen correctament totes les fonts utilitzades.

- Publicacions múltiples, repetitives o en conflicte. L’autor/a no publicarà el mateix text, o una còpia parcial del mateix, com a original en altres mitjans. També es compromet a no presentar manuscrits que es trobin en procés d’avaluació per altres revistes. 

- Conflicte d’interessos i divulgació. Els autors, en enviar l’article, declaren que no existeixen conflictes d’interessos que hagin condicionat els resultats de la recerca o les interpretacions que s’hi proposen. Si existeixen, també indicaran les fonts de de finançament i el projecte dins del que s’emmarca l’article.

- Errors en els articles publicats. En el cas de que un autor identifiqui un error o inexactitud important a l’article publicat, haurà d’informar-ne a la revista i proporcionar la informació necessària per tal que es puguin fer les correccions oportunes. 

 

 Recomanacions per a l’ús d’un llenguatge inclusiu i no sexista 

Es recomana a tots els autors i autores l’ús d’un llenguatge inclusiu i no sexista en els textos que es presenten per a la seva publicació. S’evitaran totes aquelles expressions que suposin l’estigmatització o la discriminació de grups de persones, ja sigui contra persones racialitzades, o bé per motius d’origen, diversitat funcional, gènere, orientació sexual, creences, ideologia o estatus socioeconòmic.  

 De manera més concreta, en cas de dubte es recomana prendre com a exemple i seguir les recomanacions de la Guia d’usos no sexistes de la llengua en els textos de l’Administració de la Generalitat de Catalunya i la Guia de llenguatge inclusiu en el tractament de persones amb discapacitat 

  

 Procés d’avaluació per experts 

 

Criteris de revisió 

Els criteris a tenir en compte per a la revisió dels articles seran la seva contribució al coneixement del tema que s’aborda, les novetats que presenta, llurs aportacions teòriques, metodològiques i etnogràfiques, així com les referències bibliogràfiques i documentals utilitzades, la qualitat de la seva redacció i la correcció ortogràfica i gramatical; i indicarà recomanacions, en cas que siguin pertinents, per a aconseguir-ne una possible millora.  

 

Fases del procés d'avaluació d'un article 

Fase 1: tramesa de l'original. 

Fase 2: avaluació cega (blind peer review) de l'original per part de dos revisors externs, experts en l'àmbit temàtic que correspongui. 

Fase 3: comunicació del resultat de l'avaluació al responsable de la revista. Els revisors envien el resultat de l'avaluació i una proposta de dictamen al comitè de redacció de la revista. 

Fase 4: comunicació del resultat de l'avaluació als autors: 

  • Acceptació: un article és aprovat si el resultat de les dues avaluacions és positiu. 
  • No acceptació: un article és refusat si el resultat de les dues avaluacions és negatiu 
  • Acceptació (amb modificacions): el resultat de l'avaluació requereix modificacions substancials del contingut que l'autor haurà d'aplicar abans que l'article quedi aprovat definitivament. 
  • En cas de disparitat d'opinions en el resultat de l'avaluació, el Consell de redacció podrà prendre la decisió que consideri adequada, prèvia consulta al Comitè editorial. La revista garanteix l'anonimat tant dels autors com dels revisors. 

Excepte sota indicació explícita dels directors, dels comitès editorial i de redacció i/o dels coordinadors dels Dossiers monogràfics, tot el procés de recepció i revisió dels articles es farà per mitjà de la plataforma RACO que utilitza el sistema OJS. No s’acceptaran propostes enviades per altres mitjans, excepte en casos degudament justificats.  

 

 Freqüència de publicació 

La Revista d’etnologia de Catalunya té una periodicitat de publicació anual. El consell editorial i l’equip directiu es comprometen a vetllar pel manteniment d’aquesta periodicitat. 

 

 Accés i taxes de publicació 

La Revista d’etnologia de Catalunya assegura l’accés en format digital a través de la plataforma RACO.cat i del seu web, i no té taxes de publicació ni edició de cap tipus. Aquests costos són coberts per l’editor. 

  

Publicitat i màrqueting 

La Revista d’etnologia de Catalunya no accepta publicitat de tercers. Tanmateix, sí que en conté del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya -i eventualment d’altres departaments- com a institució pública responsable de l’edició de la revista. La publicitat es fa de manera no intrusiva, incorporant-se abans o després dels articles, amb quantitat moderada, i de contingut apte per a tots els públics. En cap cas hi haurà un triatge de publicitat pel perfil de lector que accedeix a la revista.  

De la mateixa manera, no s’inclou publicitat intrusiva cridant a l’enviament de manuscrits o a la contribució i coordinació de Dossiers monogràfics.  

 

 Normes per als autors/es 

Normes per a la presentació d’originals 
Versió en català 
 
Normas para la presentación de originales 
Versió en castellà 
 
Guidelines for submitting original pieces 
Versió en anglès 

 

 Nota de copyright 

La Revista d’etnologia de Catalunya es publica d’acord amb els criteris d’accés obert establerts pel Directory of Open Access Journals. Per la qual cosa, els autors/es que publiquen en aquesta revista estan d'acord amb els següents termes: 

 - Els autors/es conserven els drets d'autor. Els textos publicats en aquesta revista estan subjectes –si no s'indica el contrari– a les condicions d’accés. 

- L'ús dels continguts de la revista està subjecte a una Llicència de Reconeixement - No comercial - Sense Obra Derivada (by-nc-nd). Se'n permet la reproducció, la distribució i la comunicació pública sempre i quan no sigui per a fins lucratius i no es modifiqui el contingut de l'obra. Podeu veure aquí la còpia de la llicència Creative Commons. 

- Els autors/es poden establir separadament acords addicionals per a la distribució no exclusiva de la versió de l'obra publicada a la revista, amb un reconeixement de la seva publicació inicial a la Revista d’etnologia de Catalunya.

- Es permet i s'anima els autors/es a dipositar els seus treballs a repositoris institucionals i temàtics de referència, així com a difondre’ls per altres vies com ara publicant-los als seus llocs web, ja que aquest fet pot donar lloc a intercanvis productius donat que la seva difusió comporta un avantatge potencial per a millorar el seu l’impacte en la comunitat científica i en la citació bibliomètrica (Vegeu The Effect of Open Access).