Regulació del treball i corporativisme en el món del llibre a la València (i la Corona d’Aragó) de l’època moderna
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La reglamentació dels oficis del llibre i el control del seu comerç són els dos fonaments de l’associacionisme del negoci del llibre. La invenció de la impremta va transformar el món librari conegut i el corporativisme dels llibreters de la Corona d’Aragó durant tota l’època moderna, amb bastant endarreriment en comparació amb altres oficis, va pretendre clarificar els conflictes d’intrusisme professional que al seu parer intentaven imposar els impressors. La polèmica entre llibreters i impressors per aconseguir la regularització dels seus oficis es percep en el gran nombre de fonts arxivístiques que han pervingut. Aquests documents descriuen els llibreters amb un ofici regulat i infraestructura comercial; als impressors, en canvi, se’ls dibuixa sense cap organització particular.
Article Details
(c) 2024
Rosa M. Gregori Roig, Arxiu de la Corona d'Aragó
Rosa M. Gregori Roig és llicenciada en Història per la Universitat de València (1998) i es va doctorar l’any 2008. És arxivera facultativa del Cos d’Arxivers de l’Estat des de l’any 2001 i en l’actualitat és la subdirectora de l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Especialitzada en història de la cultura escrita, ha focalitzat la seua recerca en la contribució de les dones a la tipografia i en els gremis de llibreters i impressors. Ha publicat Quan les parets parlen, La impressora Jerònima Galés i els Mey (València segle XVI), l’estudi introductori a l’edició impresa de 1557 de la Crònica del rei Jaume I; ha transcrit i editat un dels llibres del Justícia de València, de l’any 1283; i també ha editat un corpus d’uns tres-cents documents, de 1372 a 1396, relacionats amb l’aljama sarraïna d’Uixó.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Rosa M. Gregori Roig, Armando Petrucci: Una lliçó de paleografia , Recerques: història, economia, cultura: 2010: Núm.: 60