Sobre la revista
Política d’accés obert
L'accés als articles a text complet inclosos a RACO és gratuït, però els actes de reproducció, distribució, comunicació pública o transformació total o parcial estan subjectes a les condicions d'ús de cada revista i poden requerir el consentiment exprés i escrit dels autors i/o institucions editores.
Procés d'evaluació per part dels PARES
Recerques: història, economia, cultura disposa d'un Consell Editorial que estableix les línies editorials generals de cada número, a partir de les quals el Consell Editorial manté una política pro activa de crida pública de treballs originals a experts en la matèria, sense perjudici de les propostes que qualsevol investigador en el camp pot enviar per a la seva consideració si estima que el seu treball reuneix les condicions indicades en el punt anterior.
La presentació de resultats procedents de convocatòries competitives tindran una especial preferència. Una vegada rebut el text l'equip editorial de la revista el revisa en els següents quinze dies i si ho considera d'interès i compleix amb els criteris d'acceptació expressats en els Objectius, és enviat a dos revisors per a la seva avaluació per mitjà d'una fitxa d'avaluació predeterminada per l'equip editorial. Davant la discordança entre avaluadors o per la matèria tractada, es podria recórrer a tercers avaluadors. A la vista d'aquests informes, l'editor i/o l'equip editorial prendrà la decisió de publicar o no el text.
Fases
El temps de revisió i avaluació dels articles té una durada aproximada de tres mesos, encara que la disponibilitat dels revisors o la sol·licitud de terceres revisions pot allargar aquest període de temps. Es compon de les següents fases:
Fase 1: La Secretaria pot rebutjar el manuscrit que no s'hagi acullit a les normes d'edició. En 15 dies es comunica que s'ha rebut el document i que passa a revisió seguint les següents fases.
Fase 2: Avaluació editorial per part del Consell Editorial de la revista. Si el manuscrit compleix els requisits tant temàtics com formals inicia el tràmit d'avaluació per part d'un mínim de dos revisors externs. Es notifica als autors l'inici d'aquesta segona fase o el descarti del manuscrit.
Fase 3: Avaluació de l'original per part de dos revisors externs en un termini aproximat d'entre un i dos mes.
Fase 4: Comunicació del resultat de l'avaluació, per part del Comité Editorial, a la direcció de la revista. En cas d'avaluacions dispars, es demana una tercera o quarta revisió.
Fase 5: Una vegada obtingudes totes les revisions, el Consell de Redacció presa la decisió sobre el manuscrit: apte per a la publicació, revisió per a millores, revisió d'aspectes menors o rebuig. En tots els casos, el/els autor/és rebrà/n una revisió qualitativa amb els consells i comentaris que li permetran millorar el seu article.
Cessió de drets i permisos de l'autor
En enviar el seu treball a la redacció de Recerques l’autor cedeix a l’editor els drets de reproducció, publicació i comunicació. Aquesta reproducció, publicació i comunicació s’efectuarà des del lloc propi de la revista, des del dipòsit cooperatiu de Revistes Catalanes amb Accés Obert (RACO), i en altres llocs web amb els titulars dels quals l’editor ha arribat a acords amb la finalitat de potenciar la difusió de les seves publicacions. A la vegada, l'autor manté el permís de poder dipositar la versió final acceptada per publicar en repositoris institucionals o temàtics d'accés obert sempre que citin la font original. Cal destacar que aquesta cessió de permisos de l'autor només és efectiva durant el procés de maquetació i publicació del número en el qual la seva obra està inclosa.
Freqüència de publicació
La revista Recerques: història, economia, cultura publica 2 números al any amb una freqüència semestral, un al primer semestre i un altre al segon. Els mesos son el juny i el desembre.
Indexació
Declaració ètica i de bones pràctiques
La revista Recerques: història, economia, cultura s'acull al "Codi de conducta i bones pràctiques per a editors de revistes científiques" que defineix el Comitè d'Ètica de Publicacions (COPE), que es pot consultar a COPE Core Practices. La revista crida a la responsabilitat i a que totes les parts implicades en el procés d'edició acatin aquesta declaració. També s'acull a la Declaració ètica i de bones pràctiques per a les revistes científiques editades per la Universitat de Barcelona.
1. Funcions i responsabilitat de l'Editor i el Comitè Editorial
Recerques: història, economia i cultura compta amb un Comitè Editorial (CE) que es compromet al fet que els manuscrits seran revisats per avaluadors qualificats i especialistes en els temes propis de la revista. El CE brindarà guia als avaluadors sobre el que s'espera de la seva avaluació (instruccions, formularis, períodes de lliurament i codi ètic). El CE en tot moment cuidarà que el dictamen sigui ètic i de qualitat. El CE alimentarà contínuament la base de dades de revisors i sol·licitarà suport dels membres del Comitè Editorial per a l'assignació d'avaluadors.
El Comitè Editorial de Recerques: història, economia i cultura és el responsable final sobre la decisió de publicar, sol·licitar millores o rebutjar els articles enviats.
El Comitè Editorial de Recerques: història, economia i cultura es compromet a publicar les correccions, aclariments, retraccions i disculpes quan sigui necessari. En compliment d'aquestes bones pràctiques, Recerques: història, economia i cultura informa sobre el sistema d'avaluació utilitzat i els criteris que els revisors externs han d'aplicar.
1.1. Vetllar per la confidencialitat
Recerques: història, economia i cultura es compromet a no compartir la informació relativa als manuscrits rebuts per a la seva publicació a altres persones que no siguin els membres del CE, als mateixos autors i als avaluadors. Es garantirà l'honestedat i integritat intel·lectual tant durant el procés com després que l'article sigui publicat.
S'assegurarà el respecte a la modalitat simple cec de la revisió per parells assegurant l'anonimat dels revisors. L'ús de la modalitat simple cec per parells permet als revisors una més fàcil i eficaç comprovació de pràctiques de publicació redundant i autoplagi per part dels autors, alhora que simplifica el procés d'enviament dels articles als autors.
A excepció de l'adscripció institucional, correu electrònic, número d'identificació Orcid, curriculum vitae breu i altra informació que els autors decideixin incloure en el text dels articles publicats, la informació personal dels autors serà manejada com a confidencial.
1.2 Compliment dels termes
L'Editor informarà l'autor/és sobre el procés d'avaluació del seu article. Informarà des de l'inici sobre els terminis previstos per a la revisió i edició dels manuscrits. En cas que alguna fase del procés s'estengui més del que es preveu, s'informarà l'autor del motiu de l'endarreriment i serà decisió de l'autor continuar amb el procés o cancel·lar-lo.
2. Responsabilitat dels Autors
Els autors dels manuscrits sotmesos a revisió a *Recerques: *història, *economia, cultura declaren que tots els continguts són originals i no conté fragments d'obres d'altres autors ni fragments de treballs propis publicats anteriorment sense una citació clara i explícita. Els autors assumeixen que els continguts no han estat publicats prèviament i que no estan sent sotmesos a avaluació per una altra publicació simultàniament.
En l'autoria del treball, els autors han de garantir que han inclòs a totes les persones que han fet una contribució científica significativa i intel·lectual en la conceptualització i la planificació del treball, alhora que han participat en la interpretació dels resultats i la redacció de l'article. Els autors que sotmetin un article per a la seva avaluació hauran de triar l'ordre d'autoria de manera justa segons l'aportació de cada membre de l'equip; l'ordre es respectarà per part de la revista.
Tots els autors accepten la responsabilitat del que han escrit i que la recerca reportada en el manuscrit s'ha realitzat de manera ètica i responsable.
Davant una disputa per l'autoria d'un text, l'Editor del manuscrit, amb el suport del Comitè Editorial, podrà retirar un text del procés d'avaluació, rebutjar l'enviament o remoure un article publicat fins a resoldre la situació.
2.1 Reconeixement de fonts
Els autors han de reconèixer i identificar clarament les fonts bibliogràfiques que han possibilitat la preparació del seu treball. Per a això, han d'usar el sistema de citació proposat en l'apartat de Normes d'edició.
2.2 Conflicte d'interessos
Els autors inclouran en el seu manuscrit qualsevol conflicte d'interessos que pugui afectar l'avaluació del seu treball o qüestionar els resultats i les dades exposades en la seva recerca. Així mateix, s'esmentaran les fonts de finançament de l'article i/o recerca.
2.3. Males pràctiques
Les males pràctiques poden ser identificades per l'editor, els revisors o els lectors, en els casos dels quals s'atendran les acusacions sempre que estiguin fonamentades i s'aportin proves. Alguns casos de males pràctiques en l'autoria poden ser: el plagi, l'autoplagi, la publicació prèvia del mateix material i la falsificació de dades i resultats de recerca. Per a iniciar l'atenció a aquests casos en la mesura que sigui possible, es prendran com a suport i referència els diagrames de flux proposats per COPE.
Els textos sotmesos a avaluació podran ser revisats mitjançant programa de detecció de plagi.
3. Procés de revisió per parells
Els revisors es comprometen a realitzar una revisió crítica, sincera, constructiva i imparcial dels treballs i a avaluar-los el més ràpid possible per a respectar les dates límit assignada per la revista.
Els revisors només revisen el manuscrit si creuen que són competents en la matèria que tracta i si no hi ha cap conflicte d'interès respecte a la recerca que es desitja publicar, els autors o el finançament de la recerca.
La revisió del manuscrit és confidencial. El revisor es compromet a no involucrar a ningú més en la revisió del manuscrit, i no contactar directament als autors. El revisor haurà de respectar la naturalesa confidencial del procés de revisió en tot moment.
Els revisors presentaran un informe complet i detallat, amb les referències necessàries, de conformitat amb els termes del procés d'avaluació i qualsevol norma pública aplicable, en particular quan es rebutgi un treball. A més, els revisors han de notificar qualsevol mala pràctica detectada en el procés de revisió.
D'acord amb les recomanacions dels revisors, el director de la revista comunicarà a l'autor o els autors el resultat de l'avaluació (publicació sense canvis, publicació amb correccions suggerides, publicació amb correccions importants, o adequat per a ser publicat) i les seves observacions i comentaris al primer autor.
Si el manuscrit s'ha acceptat amb modificacions, l'autor o els autors hauran de reexpedir una nova versió de l'article ateses les demandes i els suggeriments dels avaluadors externs. El CE pot sol·licitar un document en el qual els autors indicaran les modificacions de l'article realitzades en el manuscrit.
Segons el grau de compliment de les modificacions sol·licitades, el CE es pronunciarà sobre si és pertinent o no la publicació de l'article. Aquesta decisió serà comunicada als autors pel Director Editorial de la revista.
4. Atenció de queixes
Es consideraran les queixes de part d'autors sempre que estiguin ben fonamentades. Seran ateses seguint les recomanacions i diagrames de flux de COPE.
Les queixes es dirigiran a l'Editor, amb tota l'argumentació i proves necessàries per a considerar el cas. En cas necessari, l'Editor demanarà el suport del Comitè Editorial o d'algun dels seus membres que sigui expert en el tema de l'article en qüestió.
En cap cas el procés de solució de queixes involucrarà revelar la identitat de Revisors.
Sense embargament de publicació
En el cas de la revista Recerques: història, economia, cultura, no es demana cap tipus de pagament als autors que vulguin presentar una obra per ser avaluada i publicada en la nostra revista.
Suport tècnic
La revista Recerques: història, economia, cultura té com a suport a la Biblioteca/CRAI de la Universitat Pompeu Fabra.
Patrocini
La revista Recerques: història, economia, cultura té com a patrocinadors a l'Associació Recerques, que forma part de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i a les universitats amb conveni amb la revista.