Llibreters i impressors a la Mallorca del Renaixement
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La primera impremta va tenir a Mallorca una durada efímera (1485-1489), però la presència de llibreters va ésser notable. La seva activitat, a més del tràfic de llibres, s’estenia a la venda de paper i quaderns en blanc, així com de material divers d’escriptori. També venien estampes i naips, en alguns casos de fabricació illenca, ja que tenim notícia d’estampadors locals. Així mateix, exercien de relligadors de llibres i altres activitats no inherents a l’ofici. Una part significativa dels llibreters eren conversos, igual que a Barcelona i València. Solien mantenir relacions estretes internes per mitjà de pactes i vincles familiars, i majoritàriament tenien la botiga a l’actual plaça de Cort.
Article Details
(c) 2024
Gabriel Ensenyat Pujol, Universitat de les Illes Balears
Gabriel Ensenyat Pujol és catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears. S’ha dedicat de manera especial a la història, la literatura i la cultura de la Mallorca medieval amb obres de referència sobre aquestes qüestions. És autor o co-autor d’una vintena de llibres i de més de 60 articles en revistes nacionals i estrangeres. L’any 2008 li fou concedit el premi Emili Darder de l’Obra Cultural Balear.
Maria Barceló Crespí, Universitat de les Illes Balears
Maria Barceló Crespí és catedràtica emèrita de la Universitat de les Illes Balears. És especialista reconeguda en la Mallorca de la baixa edat mitjana, tema sobre el qual ha dedicat un llarg nombre de treballs i que cobreixen aspectes tan diversos com les fonts fiscals de Ciutat de Mallorca, l’urbanisme de la capital mallorquina, la seva societat i la del conjunt de l’illa i la cultura escrita. Ha rebut diverses distincions d’institucions mallorquines, entre les quals sobresurt el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2005).