Reginalitat a la Corona d’Aragó concepte i significació de «ser reina» a la baixa edat mitjana

Main Article Content

Lledó Ruiz Domingo

Resum


La reina consort a la Corona d’Aragó baixmedieval havia d’encarnar l’ideal de dama aristocràtica per poder afermar la seua persona. El compliment d’aquest model ideal la feia ser vista com una «bona reina» i li permetia participar en l’acció política, econòmica i social de la Corona amb una autoritat social reconeguda. Per tal d’entendre el paper de la consort, en aquest article en presentem una definició conceptual dintre de l’esquema monàrquic, exposant les qualitats i les actituds de l’ideal de reina baixmedieval, els mecanismes de projecció d’una imatge personal emmarcada en el model i, finalment, com derivava en una capacitat acceptada socialment per intervenir i mitjançar.

Paraules clau
Reginalitat, Corona d’Aragó, pietat, intercessió, mediació.

Article Details

Com citar
Ruiz Domingo, Lledó. “Reginalitat a la Corona d’Aragó concepte i significació de «ser reina» a la baixa edat mitjana”. Recerques: història, economia, cultura, no. 81, pp. 37-58, doi:10.31009/recerques.2022.i81.02.
Biografia de l'autor/a

Lledó Ruiz Domingo, Universitat de València

Lledó Ruiz Domingo és doctora en Història Medieval per la Universitat de València. Per la seva tesi doctoral, versada en el paper de les reines a la Corona d'Aragó baixmedieval, ha rebut premis a la millor tesi doctoral de l'any 2020 per l'associació d'historiadors de la Corona d'Aragó HISCOAR, i el premi Mavi Mestre concedit per la Universitat de València. Ha publicat sobre qüestions polítiques i econòmiques vinculades a la reginalitat baixmedieval, destacant la monografía: El tresor de la reina. Recursos i gestió económica de les reines consorts a la Corona d'Aragó (segles XIV i XV) (2021). En l'actualitat forma part dels projectes de recerca: << ¿Crecimiento sin desarrollo? Distribución de la riqueza, movilidad social i acción política en la Europa Mediterránea, siglos XIII-XV>>, dirigit per Antoni Furió de la Universidad de Valencia, i <<Espacios femeninos cortesanos: Ámbitos curiales, relaciones territoriales y prácticas políticas>>, dirigit per Diana Pelaz de la Universidad de Santiago de Compostela.