El somni del Cuerpo de Arquitectos Municipales de España, una experiència associativa professional de clara voluntat tecnocràtica 1928-1950
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Resum
El 1928, un grup d’arquitectes municipals professionalment inquiets, liderats per Ricard Giralt Casadesús (Barcelona, 1884-1970), van fundar una associació orientada a definir la figura de l’arquitecte al servei de l’administració local. El Cuerpo de Arquitectos Municipales de España (CAME) va ser fruit d’una experiència pionera d’autogestió del propi perfil corporatiu, un compromís social molt arrelat i una voluntat política d’intervenció en la vida municipal com instrument de progrés. L’objectiu d’aquest treball és descriure el procés de definició d’un grup professional, el dels arquitectes municipals del segle xx, que es produeix de manera paral·lela a la consolidació del model d’administració municipal contemporani, a través de la pulsió tecnocràtica dels protagonistes, en matèria d’arquitectura i urbanisme.
Article Details
(c) 2024
Rosa Maria Gil Tort, Universitat de Girona
Rosa Maria Gil Tort és doctora en Història Contemporània i professora associada del Departament de Història i Història de l’Art de la Universitat de Girona. És investigadora del grup de recerca consolidat Treball, Institucions i Gènere de la Universitat de Barcelona. Ha publicat: Elles també hi eren. Història de les dones de la família Masó. (1850-2015) (2019) i, amb Joaquim Nadal, Rafael Masó arqueòleg. Girona a la correspondència de Rafael Masó amb Josep de Calassanç Serra Ràfols i entre Josep de Calassanç Serra Ràfols i Francesc Riuró (2017) i «El hospital de Santa Caterina de Girona, un modelo asistencial y profesional del Antiguo Régimen», a: Redes hospitalarias: historia, economía y sociología de la sanidad (2016).