Gestió d'incidències informàtiques: el cas de la Universitat d'Oviedo i la Facultat de Formació del Professorat

Main Article Content

Javier Fombona Cadavieco
Celestino Rodríguez Pérez
Carolina Barriada Fernández

Les institucions d'ensenyament universitàries incorporen progressivament els recursos informàtics, que es converteixen en instruments indispensables, dinàmics i controvertits en l'acció docent i investigadora. Aquest treball expostfacto mira de descobrir alguns trets d'aquesta complexitat, mitjançant l'estudi de les incidències informàtiques més representatives que van tenir lloc a la Universitat d'Oviedo i en una de les seves facultats (Formació del Professorat i Educació). També vol aportar pautes per a prendre decisions millors en aquest àmbit i difondre les actuacions significatives d'ús d'aquestes tecnologies en els centres d'ensenyament superior.

Per a això s'hi analitzen les incidències recollides durant tres cursos successius a la Universitat d'Oviedo, institució que acull unes trenta mil persones, repartides en quatre campus. També s'hi analitzen les actuacions dels equips que van fer servir els estudiants i professors de les aules de la Facultat de Formació del Professorat i Educació. Els resultats obtinguts destaquen que, encara que augmenta el nombre de dispositius informàtics, la quantitat d'incidències generades roman constant. Això apunta al fet que els usuaris els saben fer servir més bé. La majoria dels problemes, tant pel que fa a la institució universitària com pel que fa a la facultat, estan relacionats amb el programari, per la qual cosa se suggereix la incorporació de potents serveis centralitzats d'actualització i manteniment dels programes que es fan servir. 
Paraules clau
noves tecnologies, incidències informàtiques, gestió centre educatiu, ensenyament superior

Article Details

Com citar
Fombona Cadavieco, Javier et al. “Gestió d’incidències informàtiques: el cas de la Universitat d’Oviedo i la Facultat de Formació del Professorat”. RUSC, Universities & Knowledge Society, vol.VOL 9, no. 2, pp. pág. 100-114 | p. 280, doi:10.7238/rusc.v9i2.1399.
Biografies de l'autor/a

Javier Fombona Cadavieco, Universidad de Oviedo

- Profesor Vicedecano de Coordinación  Informática y Movilidad.
- Área: Didáctica y organización escolar.
- Licenciatura: Ciencias de la Información. Sección Ciencias de la Imagen Visual y Auditiva; Univ. Complutense – Madrid.
- Licenciatura: Filosofía y Ciencias de la Educación, UNED - Madrid.
- Doctorado en Ciencias de la Información por la Univ. Complutense - Madrid.

Sus trabajos se centran en las Nuevas Tecnologías Aplicadas a la Educación. Investiga desde 1986 la inserción de la informática en los centros educativos y la problemática derivada de su gestión. Sus trabajos no se centran sólo en el contexto de la educación formal sino que analiza cómo las tecnologías inciden en la construcción del conocimiento contemporáneo.

Celestino Rodríguez Pérez, Universidad de Oviedo

Vicedecano de Calidad, Facultad de Formación del Profesorado y Educación, Universidad de Oviedo. Grupo de investigación Aprendizaje escolar, dificultades y rendimiento académico. Participa en diversos proyectos de investigación: - Neuropsychological analysis of the difficulties in dyslexia thorough sensory fusion; - Análisis de las funciones ejecutivas como conexión entre el transtorno por déficit de atención con hiperactividad y las dificultades del aprendizaje de las lectura; - Detección temprana y estimulación de alumnos con altas capacidades; - ADHD subtypes profiles: cortical activation –QEEG- and executive control; - Emotional writing components in ADHD children and LD Destacan las siguientes publicaciones: Atención temprana 0-3 años: (primer ciclo de infantil), propuesta educativa / coord. Por Luis Álvarez Pérez [2011] - Cómo identificar materiales y recursos didácticos para un aprendizaje basado en proyectos. Psicothema [2011] - La conciencia morfológica: tendencias de desarrollo y patrón evolutivo en educación infantil y primaria. European journal of education and psychology [2011] - Nuevas técnicas de evaluación en el Trastorno por Déficit de Atención e Hiperactividad (TDAH) Anales de Psicología [2011] - Violencia a través de las tecnologías de la información y la comunicación en estudiantes de secundaria Etc.

Carolina Barriada Fernández, Universidad de Oviedo

Ingeniero Técnico de Informática por la Universidad de Oviedo. Especialidad: Gestión Operaciones del Servicio de Informática, Vicerrectorado de Informática y Comunicaciones de la Universidad de Oviedo desde 1983 a 1991. Programador del Servicio de Informática de la Universidad de Oviedo desde 1991. Coordinadora del Centro de atención al Usuario del Servicio de Informática de la Universidad de Oviedo desde 2001 hasta la actualidad.