Treball en equip i lideratge en un entorn d’aprenentatge virtual

Main Article Content

Ana Reyes Pacios Lozano
Gema Bueno de la Fuente

L’objectiu d’aquest treball és identificar relacions i sinergies entre dues habilitats bàsiques lligades a la funció directiva —treball en equip i lideratge— en l’entorn d’aprenentatge virtual d’una assignatura que vol, entre altres coses, adquirir aquestes dues competències. La metodologia utilitzada va ser doble: d’una banda, l’enquesta dissenyada amb aquesta finalitat i adreçada a l’alumne per a saber la manera de treballar en equip i exercir el lideratge i, de l’altra, l’anàlisi i seguiment dels registres o logs que genera la plataforma d’e-learning Moodle quant a l’ús d’espais i mètodes de comunicació (fòrums i xats) per part de cadascun dels membres dels equips de treball que es van formar. Els resultats de totes dues anàlisis han permès advertir dinàmiques molt diverses entre els diferents equips i una clara relació entre el treball en equip, la gestió del lideratge, i la participació i el rendiment obtingut per cada equip. Es demostra que els grups amb un líder clar des del començament són els que obtenen resultats millors.

Paraules clau
treball en equip, lideratge, conducta de grup, ensenyament a distància superior, tercer cicle

Article Details

Com citar
Pacios Lozano, Ana Reyes; and Bueno de la Fuente, Gema. “Treball en equip i lideratge en un entorn d’aprenentatge virtual”. RUSC, Universities & Knowledge Society, vol.VOL 10, no. 2, pp. 112-129 | 358, doi:10.7238/rusc.v10i2.1452.
Biografies de l'autor/a

Ana Reyes Pacios Lozano, Professora titular del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat Carlos III de Madrid

Professora titular del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat Carlos III de Madrid des de 1996. En l’actualitat, és subdirectora del Departament i coordinadora general de l’assignatura transversal Tècniques de cerca i ús de la informació, que s’imparteix en tots els graus de la universitat. Les seves línies de recerca estan relacionades amb les tècniques de gestió i direcció aplicades a les biblioteques i als serveis d’informació. En particular, els seus treballs s’han centrat, bàsicament, en la planificació, l’avaluació, la qualitat i el màrqueting.

Gema Bueno de la Fuente, Professora ajudant de doctorat del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat Carlos III de Madrid

Professora ajudant de doctorat del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat Carlos III de Madrid des de 2005, i doctora en Documentació des de 2010. Ha realitzat diverses estades de recerca, la més recent al Center for Academic Practice and Learning Enhancement de la Universitat de Strathclyde (Regne Unit), en col·laboració amb el JISC Centre for Educational Technology and Interoperability Standards (CETIS). Les seves línies de recerca prioritàries són les tecnologies d’e-learning, els recursos educatius oberts (REO), les biblioteques digitals, els repositoris i la preservació digital.