El treball col·laboratiu online com eina didàctica en espais d'ensenyament superior (EEES). Percepcions dels estudiants dels graus en educació infantil i primària

Main Article Content

Almudena Cotán Fernández
Vanesa Martínez Valderrey
Irene García Lázaro
Manuel Gil-Mediavilla
José Alberto Gallardo López

En aquest article s'analitzen els resultats parcials obtinguts en un projecte de recerca d'una universitat de titularitat privada, situada en la zona nord d' Espanya. L'objectiu general de l'estudi es va dirigir a conèixer la percepció de l'alumnat dels graus d'educació infantil i d'educació primària sobre els processos organitzatius que es van establir al llarg del desenvolupament de treballs col·laboratius online. La metodologia utilitzada fou de tall qualitatiu. La recollida de dades es va fer mitjançant l'administració d'entrevistes estructurades. L'anàlisi dels resultats es va fer en tres grans blocs de contingut: 1) implicacions didàctiques de la participació en treballs col·laboratius; 2) avantatges i inconvenients trobats i 3) propostes de millora suggerides. Entre les principals conclusions extretes destaca que la participació en aquest tipus de tasca suposa una primera aproximació al futur professional docent dels estudiants en formació, amb la que, a més es fomenta l'establiment de xarxes de recolzament a l'aprenentatge, així com, que la falta d'implicació i de comunicació presencial dificulten el desenvolupament competencial perseguit amb aquesta eina pedagògica. Entre les propostes de millora formulades es distingeixen la creació de canals de comunicació síncrons; la determinació de co-avaluacions anònimes entre els membres del grup i l'elaboració de document de compromís.

Paraules clau:

Metodologia qualitativa, Estudiant, Estratègia didàctica, Educació online, Educació superior, Treball col·laboratiu

Article Details

Com citar
Cotán Fernández, Almudena et al. “El treball col·laboratiu online com eina didàctica en espais d’ensenyament superior (EEES). Percepcions dels estudiants dels graus en educació infantil i primària”. Revista d’Innovació Docent Universitària, no. 12, pp. 82-94, https://raco.cat/index.php/RIDU/article/view/377477.