La cessió de sòl públic dotacional per a l'obertura de centres docents concertats: una nova manifestació de l'Estat garant

Main Article Content

Juan José Guardia Hernández
Luis Manent Alonso

L'última reforma de la Llei orgànica d'educació acull una nova fórmula de suport a l'ensenyament privat sostingut amb fons públics a Espanya: la cessió de sòl públic per a la construcció i gestió de centres docents concertats. Aquesta operació sembla respondre a diverses tendències. En primer lloc, a la redistribució de tasques entre Estat i societat, per a una major racionalització del sector públic. En segon lloc, a una major tutela de la llibertat d'ensenyament reconegut a l'article 27 de la CE. Amb tot, aquesta evolució des de l'Estat prestacional a l'Estat garant requereix observar certes cauteles derivades de la naturalesa jurídica dels concerts escolars, en especial la igualtat de tracte en l'accés a aquests.

Paraules clau
Llibertat d'ensenyament, Estat social, Estat garant, contractes del sector públic, concessions demanials, cessió de sòl públic, centres docents concertats.

Article Details

Com citar
Guardia Hernández, Juan José; and Alonso, Luis Manent. “La cessió de sòl públic dotacional per a l’obertura de centres docents concertats: una nova manifestació de l’Estat garant”. Revista Catalana de Dret Públic, no. 51, pp. 174-90, https://raco.cat/index.php/RCDP/article/view/302172.
Biografies de l'autor/a

Juan José Guardia Hernández, Professor associat Dret constitucional. Universitat Jaume I. Advocat.

Juan J. Guardia HernándezProfessor associat Dret constitucional.Universitat Jaume I. Advocat. Acreditat com a Professor Ajudant Doctor.guardia@icab.cathttps://independent.academia.edu/JuanJGuardiaHern%C3%A1ndezProfessor Visitant Pontifícia Universitat Catòlica de Xile. Banco Santander. Becas Iberoamérica, Jóvenes Profesores e Investigadores (2014)Generalitat de Catalunya. Institut d´Estudis Autonòmics. Beques per a la investigació sobre les autonomies polítiques territorials. DOGC, núm. 6515 de 4.12.2013.PUBLICACIONS Religió a la Escola Catalana. Anàlisi de l’art. 21.2 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Aranzadi Thompson-Reuters, 2014.El primer Estatuto de Autonomía de Catalunya (1931): a propósito de un éxito referendario, en Pensar con la historia desde el Siglo XXI. Actas del XII Congreso de Historia contemporánea, Madrid, 17-19 septiembre 2014. Admesa i pendent de publicació.Delimitación estatal de los derechos fundamentales: a propósito de la STC 207/2013, de 5 de diciembre, sobre la exención de IBI en Navarra, en «Revista Catalana de Dret Públic» (Blog), Mar 10, 2014.Concesión de uso privativo de suelo de dominio público municipal para un centro docente concertado en la Comunidad Valenciana, en «Práctica urbanística: Revista mensual de urbanismo», 116, (2012) pp. 12-29.

Luis Manent Alonso, Generalitat Valenciana. Conselleria de Educació, Investigació, Cultura i Esport

Luis Manent AlonsoAbogado de la Generalitat. Licenciado en Derecho (premio extraordinario) y máster universitario en Derecho Administrativo y de la Administración Pública por la Universitat de València.A día de hoy presta sus servicios en la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana. Forma parte, como representante de la Abogacía General de la Generalitat, de los consejos de gobierno de la Agència Valenciana d´Avaluació i Prospectiva, CulturArts Generalitat y el Institut Valencià d´Art Modern.Imparte cursos de formación en el Institut Valencià d´Administració Pública y prepara oposiciones para el acceso al cuerpo superior de técnicos de la Generalitat.En la actualidad centra sus investigaciones en aspectos relacionados con las fundaciones del sector público, la relevancia jurídica de los símbolos, los derechos lingüísticos, la libertad de enseñanza, las competencias de la Administración local en materia de educación, las entidades de gestión de derechos de propiedad intelectual y los contratos de concesión. Ha publicado los siguientes artículos en revistas científicas:1)      «El marco constitucional y estatutario del valenciano y las demás lenguas de España», Revista Española de la Función Consultiva, núm. 21, 2014, págs.355-386.2)      «El valenciano ante la Carta Europea de las Lenguas Regionales o Minoritarias», Revista Valenciana d´Estudis Autonòmics, núm. 59, 2014, págs. 92-117.3)      «Símbolos religiosos en el entorno escolar», Educanova, núm. 4, 2013, págs. 217-230.4)      «Las referencias religiosas de los signos identitarios de la Comunitat Valenciana. A propósito de la STSJ de la Comunitat Valenciana de 6 de septiembre de 2011», Revista Valenciana d´Estudis Autonòmics, núm. 58, págs. 236-255.5)      «El lugar de los símbolos religiosos en los espacios públicos», Corts. Anuario de Derecho Parlamentario, núm. 27, 2013, págs. 137-165.