Tot i que encara és una eina pràcticament desconeguda al nostres país, el còmic fa temps que s’utilitza com a recurs didàctic en els estudis de Medicina més enllà de les nostres fronteres. Centres de prestigi com la Universitat Johns Hopkins de Baltimore, als Estats Units, no només fa temps que l’utilitzen a les seves facultats de medicina sinó que fins i tot organitzen congressos internacionals al respecte. Per això, l’experta en comunicació i educació en salut Blanca Mayor Serrano presenta el llibre El cómic como recurso didáctico en los estudios de medicina, un manual que publica la Fundació Dr. Antoni Esteve i que busca incorporar les vinyetes com a mètode docent a les facultats de medicina de les universitats espanyoles.

Prestigioses publicacions, com la revista científica JAMA, han insistit els últims anys en l’interès de l’ús dels còmics per facilitar l’ensenyament i l’atenció dels pacients. Una revisió de l’any 2010 que van publicar Green i Myers al British Medical Journal proporcionava alguns exemples de la seva utilització per informar sobre malalties com el càncer i sobre la seva aplicació en l’ensenyament dels estudiants de ciències de la salut.

Tot i el recel inicial d’alguns metges i pacients, que poden considerar el còmic com una eina infantil, frívola o simplista, el cert és que el seu ús a les facultats de medicina s’ha demostrat efectiu. Diversos estudis realitzats després d’una llarga experiència en estudiants de medicina han constatat que l’ús del còmic com a eina didàctica millora en els alumnes competències importants per a la professió mèdica, com l’empatia, la comunicació, el raonament clínic, l’escriptura, l’atenció a aspectes de comunicació no verbal i la consciència dels biaixos mèdics.

Per això, Blanca Mayor Serrano presenta en aquesta nova publicació tres unitats didàctiques, carregades de vinyetes reals a tot color i preparades per poder-se emprar a l’aula, de manera que el professor no haurà de buscar materials ni preparar activitats per dissenyar una proposta didàctica. Així mateix, el lector disposa també d’un banc de tasques del qual es pot nodrir per elaborar futures activitats aplicables a altres àrees més enllà de la medicina.

El cómic como recurso didáctico en los estudios de medicina es dirigeix tant als docents que s’inicien en l’ensenyament d’habilitats de comunicació com als que porten un temps dedicant-s’hi però desitgen incorporar nous materials didàctics o un nou enfocament a les seves classes. També és d’interès per a aquells estudiants o residents que busquen un complement formatiu.