En un context de crisi com l’actual, quan les inversions públiques en recerca científica retrocedeixen a xifres del passat, s’ha tornat imprescindible buscar noves fonts de finançament, entre les quals es troba la filantropia. Els donatius i el patrocini, amb les seves diferents modalitats, estan adquirint cada cop més importància en el finançament d’investigacions i innovacions biomèdiques.

Sis experts en la captació de recursos privats per a la ciència presenten el llibre Filantropía en investigación e innovación biosanitarias en Cataluña, un nou Quadern de la Fundació Dr. Antoni Esteve coordinat per Joan Bigorra (Hospital Clínic) i Fèlix Bosch (Fundació Dr. Antoni Esteve) en què s’analitza la situació actual a Catalunya i les fórmules que estan generant millors resultats.

Segons dades de Ricard Valls, de la consultoria Zohar, el mercat de la filantropia a Espanya va representar el 2011 un total de 1.179 milions d’euros, dels quals el 13% (160 milions) es destinaren a la investigació, una xifra que equival al 0,8% de la despesa en I+D a Espanya i que, segons Valls, es podria incrementar amb una reforma de la llei espanyola de mecenatge.

Sobre les particularitats de la Llei Estatal 49/2002, que és la que regula el mecenatge a Espanya, es deté en el seu capítol Ignasi Costas, del bufet d’advocats Rousaud Costas Duran, que també analitza els canvis legislatius que des de fa temps estan a l’agenda política i que, entre altres mesures, inclouen la millora dels incentius fiscals per donatius.

Per la seva banda, Lluís Pareras, de l’Àrea d’Innovació i Tecnologia del Col•legi Oficial de Metges de Barcelona i director de ‘Healthequity’, analitza les noves modalitats de filantropia, com els micromecenatges i la ‘venture philanthropy’, que reuneix dos móns fins ara separats, el de la filantropia com a donatiu i el de la filantropia como a inversió.

Un dels pilars fonamentals de la filantropia científica a Catalunya és la Obra Social La Caixa, que entre 2007 i 2013 ha destinat més de 88 milions d’euros a la recerca. El seu director de Ciència, Investigació i Medi Ambient, Enric Banda, explica en el llibre com ha augmentat la implicació de les entitats en els projectes que financen.

Per últim, Josep Maria Piqué, director de la Fundació Hospital Clínic de Barcelona, i Jordi Camí, director de la Fundació Pasqual Maragall, desgranen l’estratègia de les seves institucions per obtenir recursos privats de forma professionalitzada.