La mobilitat social dels valencians a Catalunya. Un estudi de cas a través de l’Enquesta Sociodemogràfica de 1991
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Kenneth Pitarch Calero
Centre d'Estudis Demogràfics
Rocío Treviño Maruri
Centre d'Estudis Demogràfics
En aquest treball s’analitza el nivell de mobilitat social intrageneracional i intergeneracional d’un dels grups migrants més antics de Catalunya, el valencià, comparant-ho amb la resta dels grups migrants de la resta d’Espanya. Aquest col·lectiu, malgrat compartir alguns trets socioculturals i històrics amb la població de Catalunya i de ser el més important en aquest territori fins a la dècada de 1930, no ha estat objecte d’atenció per part dels acadèmics. La font principal utilitzada ha estat l’Enquesta Sociodemogràfica de 1991. Per a l’anàlisi de la mobilitat intrageneracional, s’analitzen les trajectòries laborals i econòmiques abans i després de migrar i, per a l’anàlisi de la mobilitat intergeneracional, s’utilitzen taules d’entrada i de sortida, així com una regressió multinomial i binomial. Els resultats apunten a un major ascens social dels valencians en comparació amb la resta de grups migrants, tot i que alguns, com els castellanolleonesos o els aragonesos, se situen en nivells semblant en algunes dimensions de la mobilitat.
Paraules clau
demografia, migració valenciana, Catalunya, herència de classe, mobilitat ocupacional, ascens social, migració interna
Article Details
Com citar
Pitarch Calero, Kenneth; and Treviño Maruri, Rocío. “La mobilitat social dels valencians a Catalunya. Un estudi de cas a través de l’Enquesta Sociodemogràfica de 1991”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 104, no. 3, pp. 447-84, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/358960.
Biografies de l'autor/a
Kenneth Pitarch Calero, Centre d'Estudis Demogràfics
Llicenciat en Història per la UV, ha cursat el Màster d’Estudis Territorials i de la Població (especialitat en Demografia) a la UAB. Investiga entorn de la migració valenciana, principalment a Catalunya, tot i que també a la resta d’Espanya i l’estranger. Des de 2011 treballa al Centre d’Estudis Demogràfics, vinculat al Grup d’Estudis Demogràfics i de les Migracions, on fa la tesi doctoral.Rocío Treviño Maruri, Centre d'Estudis Demogràfics
Investigadora del Centre d’Estudis Demogràfics des de 1989. Doctora en Sociologia i llicenciada en Filosofia i Lletres per la UAB. Ha participat en nombrosos projectes nacionals i internacionals relacionats amb l’anàlisi de les desigualtats de gènere en l’àmbit de la família i el mercat de treball. Actualment està vinculada al Grup d’Estudis Demogràfics i de les Migracions del CED.Articles més llegits del mateix autor/a
- Rocío Treviño Maruri, Jordi Gumà Lao, De la monoparentalitat a la reconstitució familiar: una anàlisi a partir de fonts transversals , Papers: revista de sociologia: Vol. 98 Núm. 2 (2013)