De la monoparentalitat a la reconstitució familiar: una anàlisi a partir de fonts transversals

Main Article Content

Rocío Treviño Maruri
Jordi Gumà Lao
L'article estudia quin perfil sociodemogràfic de les mares monoparentals s'associa amb la reconstitució familiar a partir de fonts estadístiques transversals: són diferents les dones que estan en monoparentalitat de les dones que estan en un nucli reconstituït en el qual elles aporten els fills?
En primer lloc, s'examina la coherència de les fonts en la descripció del perfil sociodemogràfic de les mares de nuclis monoparentals i reconstituïdes. En segon lloc, s'analitzen les variables sociodemogràfiques de les dones associades a la reconstitució familiar des d'una situació de monoparentalitat mitjançant una anàlisi multivariable per regressió logística. S'utilitzen el cens de població de 2001 i les enquestes de població de 1999 a 2010. Els resultats mostren una gran coherència de les fonts estadístiques i assenyalen que no són les variables d'estatus individual (ocupació i nivell d'instrucció de les dones) les que millor expliquen les diferents propensions a la reconstitució familiar de les mares monoparentals.
Paraules clau
famílies reconstituïdes, famílies monoparentals, família, llar

Article Details

Com citar
Treviño Maruri, Rocío; and Gumà Lao, Jordi. “De la monoparentalitat a la reconstitució familiar: una anàlisi a partir de fonts transversals”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 98, no. 2, pp. 287-09, https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/263706.
Biografies de l'autor/a

Rocío Treviño Maruri, Investigadora del Centre d'Estudis Demogràfics

Doctora en Sociología por la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualmente es investigadora en el Centro de Estudios Demográficos. Está especializada en el estudio de las nuevas formas familiares y de la dinámica demográfica en relación a la familia desde una perspectiva de género.

Jordi Gumà Lao, Centre d'Estudis Demogràfics - UAB

Becario de FPI para la realización de su Tesis Doctoral asociada al proyecto del CED de la UAB. Sus temas de interés están relacionados con el estudio de las desigualdades de salud en diferentes contextos familiares.