Imaginar futurs diferents. Els efectes de la desigualtat sobre les transicions cap a l’educació secundària postobligatòria a la ciutat de Barcelona
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Partint d’aquest marc, aquest article analitza l’impacte de variables de l’estructura social i del sistema educatiu en la configuració de les expectatives i aspiracions educatives de joves que acaben de transitar cap a l’educació secundària postobligatòria a la ciutat de Barcelona. L’anàlisi explota les respostes d’un qüestionari distribuït durant el curs 2018-2019 a una mostra d’alumnat (N = 1.318) del primer curs de Batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Mitjà en vuit instituts de la ciutat de Barcelona.
Els principals resultats constaten la desigualtat en els perfils de l’alumnat que accedeix a una modalitat o a una altra d’estudis secundaris postobligatoris. A més, profunditzen en la comprensió de la interacció i de l’impacte d’elements estructurals i del sistema educatiu sobre la definició d’escenaris de futur desiguals entre l’alumnat que segueix la via acadèmica o la via professional, i entre l’alumnat de diferent perfil social.
Article Details
Judith Jacovkis, Universitat Autònoma de Barcelona Universitat de Glasgow
Judith Jacovkis es doctora en Sociología por la UAB (2011) y miembro del Grupo de Investigación Globalización, Educación y Política Social (GEPS). Actualmente es investigadora en la UAB y en la Universidad de Glasgow. Sus principales líneas de trabajo se centran en la política, las políticas, la gobernanza y la experiencia de trayectorias y transiciones educativas.
Alejandro Montes, Universitat Autònoma de Barcelona
Alejandro Montes es doctor en Sociología por la Universidad Autónoma de Barcelona. Desde 2013 forma parte del grupo GEPS-UAB. Es miembro oficial del equipo investigador del proyecto I+D «EduPost16» (http://edupost16.es/). Sus principales áreas de interés son: las transiciones escolares y el impacto de las desigualdades en las trayectorias educativas y sociales.
Martí Manzano, Universitat Autònoma de Barcelona
Martí Manzano cursó una maestría en política social, trabajo y bienestar en la Universidad Autónoma de Barcelona y actualmente es investigador predoctoral en el Departamento de Sociología de la misma universidad. Sus áreas de interés son la innovación educativa y las desigualdades étnico-raciales, migratorias y de clase en las transiciones educativas posobligatorias en el marco del proyecto I+D EduPost16.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Alejandro Montes, Lluís Parcerisa, Iguals en què i com? Una revisió de les propostes realitzades des de la teoria de la justícia en el camp de l’educació , Papers: revista de sociologia: Vol. 101 Núm. 4 (2016)