Imaginar futurs diferents. Els efectes de la desigualtat sobre les transicions cap a l’educació secundària postobligatòria a la ciutat de Barcelona

Main Article Content

Judith Jacovkis
Alejandro Montes
Martí Manzano
Les transicions a l’educació secundària postobligatòria són un moment clau en la trajectòria educativa dels joves. Les decisions que els porten a seguir uns estudis o uns altres són producte d’una agència delimitada per condicionants estructurals (Furlong, 2009). Així, les desiguals posicions socials són fonamentals per explicar diferències en la seva experiència escolar, els seu horitzons de futur, les seves expectatives i les seves aspiracions (Gillborn et al., 2012).
Partint d’aquest marc, aquest article analitza l’impacte de variables de l’estructura social i del sistema educatiu en la configuració de les expectatives i aspiracions educatives de joves que acaben de transitar cap a l’educació secundària postobligatòria a la ciutat de Barcelona. L’anàlisi explota les respostes d’un qüestionari distribuït durant el curs 2018-2019 a una mostra d’alumnat (N = 1.318) del primer curs de Batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Mitjà en vuit instituts de la ciutat de Barcelona.
Els principals resultats constaten la desigualtat en els perfils de l’alumnat que accedeix a una modalitat o a una altra d’estudis secundaris postobligatoris. A més, profunditzen en la comprensió de la interacció i de l’impacte d’elements estructurals i del sistema educatiu sobre la definició d’escenaris de futur desiguals entre l’alumnat que segueix la via acadèmica o la via professional, i entre l’alumnat de diferent perfil social.

Article Details

Com citar
Jacovkis, Judith et al. “Imaginar futurs diferents. Els efectes de la desigualtat sobre les transicions cap a l’educació secundària postobligatòria a la ciutat de Barcelona”. Papers: revista de sociologia, vol.VOL 105, no. 2, pp. 279-02, doi:10.5565/rev/papers.2773.
Biografies de l'autor/a

Judith Jacovkis, Universitat Autònoma de Barcelona Universitat de Glasgow

Judith Jacovkis es doctora en Sociología por la UAB (2011) y miembro del Grupo de Investigación Globalización, Educación y Política Social (GEPS). Actualmente es investigadora en la UAB y en la Universidad de Glasgow. Sus principales líneas de trabajo se centran en la política, las políticas, la gobernanza y la experiencia de trayectorias y transiciones educativas.

Alejandro Montes, Universitat Autònoma de Barcelona

Alejandro Montes es doctor en Sociología por la Universidad Autónoma de Barcelona. Desde 2013 forma parte del grupo GEPS-UAB. Es miembro oficial del equipo investigador del proyecto I+D «EduPost16» (http://edupost16.es/). Sus principales áreas de interés son: las transiciones escolares y el impacto de las desigualdades en las trayectorias educativas y sociales.

Martí Manzano, Universitat Autònoma de Barcelona

Martí Manzano cursó una maestría en política social, trabajo y bienestar en la Universidad Autónoma de Barcelona y actualmente es investigador predoctoral en el Departamento de Sociología de la misma universidad. Sus áreas de interés son la innovación educativa y las desigualdades étnico-raciales, migratorias y de clase en las transiciones educativas posobligatorias en el marco del proyecto I+D EduPost16.