Capitalisme, computació i tecnociència: la tesi de la neutralitat de la tecnologia en els continguts de la LOMLOE
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La reducció de la tècnica a l'objecte tècnic, característica de la tesi de la neutralitat de la tecnologia, és criticada des de diferents postures que per a definir la tècnica proposen la necessitat de parlar també del conjunt tècnic. Aquest conjunt tècnic fa referència a les dimensions material i imaginària en la seva fabricació, distribució, ús i fi de vida com a inseparables de l'objecte tècnic. Prenent en consideració el treball d'Adrián Almazán i Lewis Mumford, es planteja una crítica sobre la neutralitat de les tecnologies de la computació, centrant-me en la seva afinitat amb la idea del progrés i la seva corresponent noció de naturalesa com a objecte de quantificació, dominació i explotació. Per a això, em vaig centrar en la dimensió ecosocial del conjunt tècnic material i simbòlic de la computació des d'una crítica al sistema capitalista-colonial i la seva expressió extractivista. Després estudiaré la perpetuació de la tesi de la neutralitat de la tecnologia, així com els pressupostos que la sostenen, en els continguts relacionats amb les competències digitals de la LOMLOE. Finalment, defenso la intersecció entre les humanitats ecològiques i les pedagogies crítiques com una manera d'elaborar una educació ecosocial que superi el plantejament neutralista ofert per la LOMLOE.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.
(c) Manuel García Domínguez, 2023
Drets d'autor
a) El/la autor/a conserva los derechos de autoría, otorgando a la revista el derecho de primera publicación de la obra.
b) Los textos se difundirán con la licencia de reconocimiento de Creative Commons (CC BY) que permite compartir la obra con terceros, siempre que estos reconozcan su autoría, su publicación inicial en esta revista y las condiciones de la licencia.
Manuel García Domínguez, Universidad Complutense de Madrid
Graduado en 'Filosofía' por la Universidad Autónoma de Madrid y estudiante del grado de 'Matemáticas' por la Universidad Nacional de Educación a Distancia y del Máster Oficial de Ética Aplicada por la Universidad Complutense de Madrid. He colaborado con el Centro Superior de Investigaciones Científicas tanto en las prácticas de grado como en una estancia financiada por la Fundación Max Mazin y con el Departamento de Lógica y Filosofía de la Ciencia de la UAM gracias a la Beca de Colaboración del MEPF. Finalmente, he participado en la organización y comunicación de una decena de congresos nacionales e internacionales y trabajado como data scientist en el Grupo Publicis.