Callinectes sapidus Rathbun, 1896 (Arthropoda: Crustacea: Decapoda) envaeix les taules dels restaurants a les faldes del delta de l’Ebre

Main Article Content

Enric Forner i Valls
Natxo Badenes i Franch

Fa poc, desembre del 2018, es van trobar a la platja del Serradal de Castelló de la Plana restes de cranc blau, Callinectes sapidus Rathbun, 1896. És un primer registre municipal més dels què, en els últims anys, s’han indicat per a diverses poblacions del litoral castellonenc. Aquesta notícia va ser l’espurna que va engegar aquest treball.
El cranc blau és un decàpode al·lòcton, originari de la costa occidental de l’Atlàntic, que està en expansió a diverses parts del món i també, en temps recents, a la Mediterrània occidental. Se’l considera una de les 100
espècies amb més potencial invasor a la mar Mediterrània. 
Els restaurants especialitzats en menjars mariners sovintegen vora mar. I a vora mar els cerquen els comensals quan volen fer un àpat de marisc o peix fresc. Són un bon exemple de cuina de proximitat. Es pot assumir que, quan un restaurador inclou un producte principal en la seua carta, s’acompleixen aquestes dues condicions: que disposa de la matèria prima a prop de casa i que té assegurat el subministrament. A partit d’aquestes premisses, s’ha dissenyat un treball per contrastar, per aquest mètode indirecte, l’expansió del cranc blau, nord enllà i sud ençà, del delta de l’Ebre, on va aparèixer el 2012. S’ha fet una enquesta a 127 restaurants del litoral, de 19 municipis des de Salou fins a Borriana. S’ha preguntant si es té el cranc blau a la carta i, en el seu cas, quin any es va introduir. Les dades obtingudes, tant per any d’introducció com per percentatge de restaurants del municipi que l’han incorporat, mostren com, a partir del focus inicial del delta de l’Ebre, s’ha produït una expansió a tramuntana i a migjorn. Aquesta expansió ha estat molt ràpida i continua creixent. Cada any es van incorporant nous restaurants que ofereixen cranc blau en les seues cartes. L’ús principal que se’n fa és en arrossos (com ara l’arròs melós de cranc blau) o per a l’obtenció de brou que s’incorpora després a altres plats.
Les poblacions de cranc blau han de ser molt grans i encara creixents perquè cada any se’n pesca més i a més llocs que l’anterior i, tot i això, no minva la seua expansió. El procés de ràpida introducció en les cartes dels
restaurants n’és una mostra evident. Les abundants captures mantenen un preu baix que el fa molt competitiu respecte a d’altres alternatives com ara el llamàntol. Els resultats confirmen que, en aquest moment, l’espècie humana és el principal depredador sobre el cranc blau, a la zona d’influència del delta de l’Ebre.

Paraules clau
Callinectes sapidus, cranc blau, espècies al·lòctones, espècies invasores, delta de l’Ebre, mar Mediterrànea

Article Details

Com citar
Forner i Valls, Enric; and Badenes i Franch, Natxo. “Callinectes sapidus Rathbun, 1896 (Arthropoda: Crustacea: Decapoda) envaeix les taules dels restaurants a les faldes del delta de l’Ebre”. Nemus. Revista de l’Ateneu de Natura, no. 9, pp. 164-70, https://raco.cat/index.php/Nemus/article/view/366455.

Articles més llegits del mateix autor/a

1 2 3 4 > >>