Resum
El trabajo a domicilio fue una de las principales ocupaciones de las obreras de finales del siglo XIX. El paso a la sociedad industrial las situó en un escenario heredado de los tiempos anteriores: una ocupación en sus domicilios que les permitía ganar un jornal para complementar el del cónyuge, o el que ellas desempeñaban en las fábricas, principalmente en la industria textil. Las pésimas condiciones de trabajo llamaron la atención de personalidades de la clase política, social e intelectual española, además de la Asociación Internacional para la Protección Legal de los Trabajadores (AIPLT). Se documentarán algunas expresiones de esa preocupación. Sin embargo, este trabajo fija la atención los precedentes internacionales de la propuesta de ley de 1918 que en mayor o menor medida inspiraron la redacción del Instituto de Reformas Sociales.
Paraules clau
Drets
Drets d'autor
IUSLabor és una revista d'accés obert, basant-se en la idea de que la posada a disposició de la investigació al públic de forma oberta i gratuïta afavoreix l'intercanvi global de coneixement.
En conseqüència, tot el contingut està disponible gratuïtament, sense càrrec per a les persones usuàries o la seva institució. Les persones usuàries poden llegir, descarregar, copiar, distribuir, imprimir, buscar o enllaçar els textos complets dels articles d'aquesta revista sense demanar permís previ del Comitè Editor o la persona autora de l'article, sempre que es reconegui la seva autoria.
En aquest sentit, IUSLabor utilitza la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
La persona autora cedeix, de forma no exclusiva, els drets de reproducció, publicació, distribució, comunicació pública i transformació del seu treball per a la seva publicació en IUSLabor i per a la seva inclusió en les bases de dades en què la revista està indexada.
Així mateix, les persones autores autoritzen que el seu article sigui publicat amb una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
Es permet i anima a les persones autores a difondre els seus treballs publicats a IUSLabor (per exemple, en repositoris institucionals, llocs web personals o xarxes socials), referenciant sempre la seva publicació a IUSLabor.