La realització de material audiovisual per als cursos massius oberts (MOOC): qüestions legals no resoltes en l'àmbit de la propietat intel·lectual
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La docència per mitjà de les plataformes en línia ha comportat que les universitats puguin oferir cursos que superen totes les barreres físiques; són els anomenats cursos massius oberts, coneguts per MOOC. El pas de la presencialitat a la virtualitat s'ha produït amb un gran augment els darrers anys gràcies a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i la globalitat que ofereix la xarxa. Els materials audiovisuals elaborats augmenten els dubtes sobre la protecció dels drets i plantegen una sèrie de qüestions relacionades amb la propietat intel·lectual que no es preveuen en la legislació actual. En aquest estudi ens proposem analitzar la propietat intel·lectual sobre el material audiovisual utilitzat en els MOOC, centrant-nos en el cas d'estudi de la Universitat Politècnica de València, i volem explicar les diferents modalitats de cessió de drets, a més de la identificació de possibles problemes (com ara el plagi i el dret de citació, entre altres) i conflictes i les propostes de solució. Observem que la manca de delimitació del que és permès i el que és prohibit en l'àmbit dels materials audiovisuals i la seva utilització a internet fa que sigui necessària una reforma de la legislació de propietat intel·lectual per a donar cobertura legal a les obres protegides, l'ús que se'n fa i els seus límits en l'àmbit esmentat.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Francisca Ramón Fernández, Universitat Politècnica de València
Professora titular de Dret civil
Articles més llegits del mateix autor/a
- Francisca Ramón Fernández, La desconnexió digital i la docència universitària online en temps de pandèmia per la COVID-19: una il·lusió més que una realitat , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 32 (2021)