Mediació i arbitratge de consum: una visió comparada dels models portuguès i espanyol

Main Article Content

Cátia Marques Cebola

El present article analitza els models de resolució extrajudicial de conflictes de consum a Portugal i Espanya, i s'hi indiquen les principals característiques distintives dels dos sistemes. Aquesta matèria està canviant a causa de la Directiva núm. 2013/11/EU, de 21 de maig de 2013 (Directiva RAL) i del Reglament (UE) núm. 524/2013, de 21 de maig de 2013, respecte a la resolució de conflictes en línia, per la qual cosa resulta d'interès percebre l'impacte d'aquestes normes europees a Portugal i Espanya.

 

Paraules clau
arbitratge i mediació

Article Details

Com citar
Marques Cebola, Cátia. “Mediació i arbitratge de consum: una visió comparada dels models portuguès i espanyol”. IDP. Revista d’Internet, Dret i Política, no. 25, doi:10.7238/idp.v0i25.3087.
Biografia de l'autor/a

Cátia Marques Cebola, Directora del Centre de Recerca en Estudis Jurídics (CIEJ) Institut Politècnic de Leiria

Graduada en Dret. Ha cursat el seu màster a la Facultat de Dret de la Universitat de Coïmbra el 2009; ha presentat la tesi "La resolución extrajudicial de conflictos: nuevos caminos, la misma justicia ". Doctora en Dret, després d'haver defensat el 2011 la seva tesi doctoral a la Universitat de Salamanca, sobre el tema "La mediación: un nuevo instrumento de la Administración de la Justicia para la solución de conflictos", i haver obtingut el premi extraordinari de doctorat de la Universitat de Salamanca. El seu llibre La mediació va ser publicat per l'editorial Marcial Pons el 2013. El 2009 va cursar el curs d'especialització en mediació al Harvard Negotiation Institute de la Harvard Law School. En termes de recerca ha participat en els projectes següents: projecte europeu EMEDEU - Online Mediation in Cross-Border Civil and Commercial Matters in the European Union, 2014-2016, JUST/2013/JCIV/AG/4689, finançat per la Comissió Europea i coordinat per la Universitat de Salamanca; projecte "Mediación Electrónica en la Administración de la Justicia: Implantación y Desarrollo", amb la referència SA044O14, finançat per la Comunitat de Castella i Lleó, Espanya, d'acord amb ORDEN EDU/956/2014, de 7 de novembre, i coordinat pel professor Fernando Martín Diz de la Universitat de Salamanca i en el consorci de recerca del projecte DEPOCEI, finançat per la Unió Europea en l'àmbit del programa TEMPUS IV, coordinat per la Universitat de Belgrad.
Autora de diversos articles relacionats amb la temàtica de la mediació i dels mitjans extrajudicials de resolució de conflictes i ha participat en diverses conferències internacionals sobre aquestes temàtiques.
Professora a l'Escola Superior de Tecnologia i Gestió de Leiria des de 2003, i des de l'any 2014 és directora del Centre de Recerca en Estudis Jurídics (CIEJ) de l'Institut Politècnic de Leiria.