Mediació esportiva: una aposta decidida en la resolució de conflictes
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
En el present article podrem analitzar els avantatges de la implantació de la mediació com a mètode per excel·lència per a la resolució de conflictes en l'àmbit esportiu. S'introduirà el concepte de mediació esportiva, citant les principals característiques que han de presidir qualsevol procediment de mediació esportiva. Es descriuran els diversos conflictes en l'àmbit de l'esport que són susceptibles de resolució per mitjà de la mediació, indicant així mateix quines són les matèries en les quals no procedeix la seva implementació. Seguidament, s'explicarà el marc normatiu de la mediació a Espanya i com es recullen els procediments de mediació esportiva en les recents lleis de l'esport autonòmiques. S'analitzaran les raons per les quals es considera la mediació esportiva com a mètode ADR ideal en les controvèrsies generades en l'àmbit de la pràctica esportiva, de les competicions federades, siguin d'àmbit aficionat o professional, i es diferenciarà la mediació esportiva de l'arbitratge esportiu, sobretot en els diferents papers adoptats per les parts i per la persona mediadora i per l'àrbitre o panel arbitral en el moment d'aconseguir una solució al conflicte. A continuació ens endinsarem en la situació actual de la mediació esportiva en diverses institucions.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Javier Latorre Martínez, Federació Catalana de Futbol
Enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i doctorand en Dret per la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb màsters universitaris en Dret esportiu, en Dret del treball i de la seguretat social, en Mediació penal, en Mediació familiar i en Dret del consum, per la Universitat de València.
També és periodista, subdirector de IUSPORT - Dret esportiu, directiu de l'Associació Espanyola de Dret Esportiu (AEDD) i vicepresident de l'Associació Espanyola de Mediació, Arbitratge i Dret Col·laboratiu (AEMAD).
Així mateix, també és mediador inscrit en el registre de persones mediadores de la Generalitat de Catalunya, en l'àmbit del dret privat i director de l'àrea de compliment normatiu i dels òrgans jurisdiccionals de competició i comissions de la Federació Catalana de Futbol.
És professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) en Mediació esportiva, director del màster internacional en Dret i gestió esportiva ISDE - Futbol Club Barcelona i director del màster internacional en Dret i gestió esportiva ISDE - Unitat Editorial, IUSPORT i KPMG. És també autor de diversos articles en revistes especialitzades i autor de llibres tècnics.