La mediació empresarial i el conflict management: claus de l'evolució del model nord-americà

Main Article Content

Teresa Duplá Marín
Gestionar conflictes de manera eficient s'ha convertit en una preocupació universal (Lipsky i altres, 2003). Més enllà del fet, de tots sabut, que els conflictes són consubstancials a la vida en societat, avui dia cal tenir present que les relacions interpersonals són antagòniques i a la vegada complementàries, que el món s'ha globalitzat i que els conflictes, en moltes ocasions, són molt més complexos que abans. En definitiva, que vivim un constant canvi de paradigma i “quan canvien els paradigmes, el món mateix canvia amb ells” (Khun, 1962). Els casos de tres grans empreses americanes (Coca-Cola, PECO Energy i Schering-Plough) solen citar-se, entre d'altres, com a exemples representatius de la dècada dels noranta que, liderant sectors molt diferents, però amb una insatisfacció compartida amb les fórmules tradicionals de resolució dels seus conflictes, van generar nous i reeixits models d'organització interns de gestió d'aquests conflictes. El desenvolupament d'aquesta nova àrea del management en les grans organitzacions dels EUA va suposar, en el seu moment, una nova realitat per a les organitzacions, i va comportar la realització de diversos estudis aplicats liderats per grups de recerca de diferents universitats, models a seguir avui dia, tant per la seva metodologia com pels resultats efectius i concloents que han proporcionat. El present treball té per objecte resumir les principals conclusions d'aquests estudis amb la finalitat de proporcionar les claus del canvi cap a una gestió eficient dels conflictes en l'àmbit empresarial que passen, en moltes ocasions, com veurem, per l'ús adequat de la mediació en una determinada tipologia de conflictes de l'empresa.
Paraules clau
mediació, mitjans alternatius de gestió de conflictes (ADR), gestió de conflictes, dispute wise, arbitratge, sistemes de gestió de conflictes

Article Details

Com citar
Duplá Marín, Teresa. “La mediació empresarial i el conflict management: claus de l’evolució del model nord-americà”. IDP. Revista d’Internet, Dret i Política, no. 25, doi:10.7238/idp.v0i25.3090.
Biografia de l'autor/a

Teresa Duplá Marín, Catedràtica d'ESADE (Universitat Ramon Llull)

Llicenciada en Dret per l'Institut Europeu de Dret i Economia (INEDE, actual Universitat Internacional de Catalunya, 1991) i per la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED 1991); doctora en Dret cum laude per la Universitat de Barcelona (1995) i catedràtica de la Universitat Ramon Llull (2002). Actualment exerceix de professora d'Introducció al dret privat, Dret successori, Gestió de conflictes, Mediació i negociació de la Facultat de Dret ESADE-URL; experta universitària en Mediació (UNED, Madrid); especialista universitària en Mediació familiar (UNED, Madrid); màster en Mediació (UNED, Madrid); mediadora registrada al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya; professora associada de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona des de l'any 1991 i consultora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) des de l'any 1998. Advocada (tot i que no exerceix) col·legiada al Col·legi d'Advocats de Barcelona. 
Teresa Duplá es va incorporar a la Facultat de Dret d'ESADE des de la seva obertura (1994) i hi ha exercit diferents càrrecs de gestió (directora de programa de llicenciatura, vicedegana, membre del consell de direcció i de la junta acadèmica de la Universitat Ramon Llull i membre del consell executiu d'ESADE) tant a la Facultat com a la Universitat. Ha estat professora visitant de la Università degli studi Roma Tre des de l'any 1999 i professora convidada de la Università Luigi Bocconi (Milà) i de la facultat de Dret de la Universitat de Coïmbra (Portugal). Ha estat visiting foreign scholar (setembre-octubre del 2012 i juliol del 2013) a la Fordham Law School New York (EUA). 
També és membre del grup de recerca Trajano de la Universitat de Barcelona; membre del grup d'innovació consolidat de la Universitat de Barcelona, GID-Dret Privat i del grup ESECO. És membre de la junta directiva de l'Associació internacional i iberoamericana de dret romà. Ha estat membre de la Comissió de reforma d'estatuts del Futbol Club Barcelona (2011-2013) i membre del punt neutre de Barcelona creat per l'associació de magistrats europeus pro mediació (GEMME).
Actualment dirigeix el grup de recerca en conflict management (abans denominat Mediació, arbitratge, dret i família), grup reconegut per la Generalitat i centrat en la realització de projectes vinculats a l'anàlisi dels conflictes, sistemes alternatius de gestió i a la creació de sistemes o models eficients de gestió dels conflictes en empreses i institucions.