L’impacte de les xarxes socials digitals en les administracions locals Mites i realitats en el cas espanyol

Main Article Content

J. Ignacio Criado
Francisco Rojas-Martín
Les xarxes socials digitals han començat a ésser eines d’ús freqüent en les administracions públiques espanyoles en els últims anys. Hi ha elevades expectatives per part dels ajuntaments de què aquestes tecnologies socials puguin ajudar-los a millorar la seva relació amb la ciutadania. No obstant això, amb prou feines trobem estudis a Espanya que explorin el procés d’adopció de les xarxes socials digitals i les seves repercussions. Aquest article proporciona dades empíriques sobre el seu ús als ajuntaments espanyols de més de 50.000 habitants. Seguint un enfocament teòric basat en el neoinstitucionalisme en el sector públic, aquest article aborda les següents preguntes de recerca: quines són les principals estratègies plantejades per al foment de les xarxes socials en les administracions locals? Quin és el nivell de desenvolupament en el procés d’implementació de les xarxes socials dins del sector públic local? Metodològicament, les dades per a aquest article deriven d’un qüestionari dirigit als responsables de la gestió de les xarxes socials en els municipis objecte de l’anàlisi. Els primers resultats mostren una alta difusió d’aquestes tecnologies, si bé hi ha mancances en les estratègies, mentre el seu desenvolupament dins de les organitzacions és encara incipient i amb prou feines ha aconseguit la seva institucionalització. Per tant, aquest article contribueix al creixent camp d’estudi de les xarxes socials digitals en les administracions públiques, així com a la seva consolidació en l’àmbit de parla hispana.

Paraules clau:

xarxes socials digitals, ajuntament, difusió, innovació, gestió pública

Article Details

Com citar
Criado, J. Ignacio; and Rojas-Martín, Francisco. “L’impacte de les xarxes socials digitals en les administracions locals Mites i realitats en el cas espanyol”. IDP. Revista d’Internet, Dret i Política, no. 20, doi:10.7238/idp.v0i20.2581.
Biografia de l'autor/a

Francisco Rojas-Martín, Candidat a doctor pel Departament de Ciència Política i Relacions Internacionals Universitat Autònoma de Madrid

PhD candidate of the Department of Political Science and International Relations

Universidad Autónoma de Madrid