El bloqueig de llocs web: evolució o revolució? Deu anys d’aplicació de les lleis de drets d’autor entre particulars
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
L’observança de la legislació sobre drets d’autor entre particulars funciona de la mateixa manera a tota la UE? Des de la creació de Napster, la còpia domèstica d’arxius digitals ha emprès el vol. Els primers proveïdors de programari o d’infraestructures per a l’intercanvi il·legal d’arxius van ser considerats responsables subsidiaris o contributius d’una infracció de drets d’autor. Com a resposta, van diluir ràpidament la cadena de responsabilitats fins al punt que ni els productors de programari ni els proveïdors de serveis van poder ser considerats responsables. Baixant de nivell en la cadena de comunicació, els titulars de drets exigeixen ara que els proveïdors d’internet els facilitin l’accés als usuaris finals per a ajudar-los a fer complir els seus drets. Aquest article aborda la jurisprudència relativa a l’aplicació dels drets d’autor per part dels proveïdors d’internet d’arreu d’Europa. A primera vista, l’aplicació dels drets d’autor ha estat harmonitzada per mitjà d’una sèrie de directives, i l’article 8(3) de la Directiva de drets d’autor (2001/29/EC) estableix que els estats membres de la UE han de garantir la posició dels titulars de drets en relació amb els requeriments judicials contra els proveïdors d’internet. Problema resolt? Aquest article analitza la jurisprudència de Dinamarca, Irlanda, Bèlgica, Noruega, Anglaterra, Països Baixos, Àustria i el Tribunal de Justícia de la UE. A més, examina les pràctiques legals vigents a Alemanya. El període de temps cobert per la jurisprudència va del 2003 al 2013; la jurisprudència ajuda a entendre millor les diferències que encara subsisteixen després de la implantació de la directiva.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.