Reptes legals per a les biblioteques digitals en línia
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Tradicionalment, las biblioteques han tingut un paper central a l’hora de col·leccionar i organitzar material, i d’oferir un accés ampli a la cultura i el coneixement. ¿El marc actual de drets d’autor ofereix espai suficient perquè les biblioteques digitals puguin reclamar un paper equivalent en l’espai en línia? Aquest article explora els reptes legals a què s’enfronten les biblioteques digitals a l’hora de crear col·leccions. Pel que fa als drets d’autor, els materials d’una biblioteca es classifiquen, en sentit ampli, en tres categories: obres protegides per drets d’autor, obres amb un estatus ambivalent (com ara obres òrfenes o exhaurides) i obres de domini públic. Aquest article intenta respondre a un seguit de qüestions jurídiques relacionades amb aquestes tres categories (com ara, entre altres, la concessió de llicències, el préstec electrònic i l’exhauriment d’obres digitals); a més, vol defensar la importància d’establir i mantenir biblioteques digitals en línia. El document acaba explicant de quina manera la teoria dels béns comuns pot millorar el marc legal existent i enfortir la posició de les biblioteques a fi de mantenir el valuós patrimoni de coneixements comuns que alimenta l’ecosistema creixent de la xarxa. En conseqüència, es posa en relleu la importància de mantenir un domini públic cada cop més ampli que es pugui organitzar i al qual es pugui accedir digitalment en línia.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.