Tributació de les plataformes de finançament participatiu no financer

Main Article Content

Montserrat Casanellas Chuecos

En aquest article, s’analitza el règim jurídic tributari aplicable a les plataformes de finançament participatiu que gestionen projectes que no comporten cap mena de rendibilitat financera. Davant la manca de normativa específica sobre la matèria, l’estudi s’ha dut a terme a partir dels dos models de gestió que hi ha al darrere del funcionament d’aquesta mena de plataformes, i també de la naturalesa jurídica dels seus titulars i de les operacions que duen a terme. En aquest context, s’analitza la tributació de les plataformes de finançament participatiu en l’àmbit de la imposició directa i indirecta, i s’assenyalen els principals problemes que planteja amb propostes que, de lege ferenda, poden ser útils per a una futura regulació d’aquesta matèria.

Paraules clau
plataformes digitals, finançament participatiu, micromecenatge no lucratiu, finançament alternatiu de projectes

Article Details

Com citar
Casanellas Chuecos, Montserrat. “Tributació de les plataformes de finançament participatiu no financer”. IDP. Revista d’Internet, Dret i Política, no. 33, doi:10.7238/idp.v0i33.377821.
Biografia de l'autor/a

Montserrat Casanellas Chuecos, Universitat de Barcelona

Professora agregada de l’àrea de Dret Financer i Tributari, Facultat de Dret. Universitat de Barcelona

Ha impartit docència en els graus de Dret, Gestió i Administració Pública i Relacions Laborals, i en els màsters oficials de Gestió Cultural, Dret de l’Empresa i els Negocis i Advocacia.

Ha desenvolupat diversos càrrecs i encàrrecs de gestió acadèmica. Entre d’altres, ha estat coordinadora del màster oficial de Gestoria Administrativa, coordinadora del màster oficial de l’Advocacia, directora de l’Escola de Màsters i Postgraus i, actualment, vicedegana de Relacions Institucionals, Patrocini i Postgraus.

La seva activitat investigadora ha estat centrada en la tributació de les entitats sense ànim de lucre i el mecenatge, i també en les mesures de simplificació de la tributació de les rendes empresarials. En aquest context, ha estat membre de diversos projectes d’R+D finançats pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i l’AECID. Actualment, forma part del grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya Dret Tributari i Política Fiscal.

Ha estat professora visitant de la Universitat de Verona (Itàlia) i ha dut a terme diverses estades de recerca al Brasil, Veneçuela i Itàlia.

Així mateix, en l’àmbit docent, és autora de diversos manuals de dret financer i tributari i articles sobre competències transversals i activitats d’aprenentatge per competències.

Referències

BELDA, I. (2021). «Els conceptes tributaris de l’establiment permanent i els punts de connexió en relació amb l’adveniment d’Internet of Things». IDP. Revista d’Internet, Dret i Política, núm. 32, págs. 1-13 [en línea] DOI: https://doi.org/10.7238/idp.v0i32.3209 [Fecha de consulta: 2 de marzo de 2021].

BLÁZQUEZ LIDOY, A.; MARTÍN DÉGANO, I. (2012). Manual tributario de entidades no lucrativas (asociaciones y fundaciones). Madrid: Ed. CEF.

CAMACHO CLAVIJO, S. (2018). «Las modalidades de financiación participativa o crowdfunding y su distinción respecto de figuras afines: equity-crowdfunding emisión de valores y obligaciones, crowdlending y mecenazgo participativo». En: MARTÍNEZ-ECHEVARRÍA, A.; PAÑEDA USUNÁRIZ, F. (dirs.). Las plataformas de financiación participativa -crowdfunding-. Navarra: Thomson Reuters-Aranzadi, págs. 31-58.

CRUZ PADIAL, I.; SÁNCHEZ-ARCHIDONA, G. (2017). «Economía digital, establecimiento permanente y presencia digital significativa: tras las conclusiones del informe del GEFED». Quincena Fiscal, núm. 18, págs. 59-88 [en línea] https://www.researchgate.net/publication/326772913_ECONOMIA_DIGITAL_ESTABLECIMIENTO_PERMANENTE_Y_PRESENCIA_DIGITAL_SIGNIFICATIVA_TRAS_LAS_CONCLUSIONES_DEL_INFORME_DEL_GEFED [Fecha de consulta: 2 de marzo de 2021].

FERNÁNDEZ AMOR, J. A. (2018). «Efectos de un principio de justicia tributaria universal: evolución del establecimiento permanente a la presencia digital significativa en el marco de la economía colaborativa y social». En: PEDREIRA MENÉNDEZ, J. (dir.); PASCUAL GONZÁLEZ, M. (coord.). Fiscalidad de la colaboración social. Navarra: Thomson Reuters-Aranzadi, págs. 151-180.

GÁZQUEZ SERRANO, L. (2007). El contrato de mediación o corretaje. Madrid: La Ley.

LUCAS DURÁN, M. (2017a). «El crowdfunding como vía de protección del Patrimonio Histórico: aspectos tributarios». En: ÁLVAREZ ARROYO, F. (dir.); CEBRIÁ GARCÍA, M. D. (coord.). Haciendas Locales y Patrimonio Histórico y cultural. España: Dykinson, págs. 185-236.

LUCAS DURÁN, M. (2017b). «Problemática jurídica de la economía colaborativa: especial referencia a la fiscalidad de las plataformas». Anuario de la Facultad de Derecho. Universidad de Alcalá-Dykinson, págs. 131-172.

MANCHANCOSES GARCÍA, E. (2019). «Las plataformas digitales: protagonistas actuales del Derecho tributario». En: AGUACIL MARÍ, M. P. (dir).; MONTESINOS OLTRA, S. (coord.). Aspectos jurídicos y fiscales de la economía colaborativa. Valencia: Tirant lo Blanch, págs. 175-214.

MORENO SERRANO, E. (2018). «Cuestiones jurídicas derivadas de la aplicación del crowdfunding». En: MARTÍNEZ-ECHEVARRÍA, A.; PAÑEDA USUNÁRIZ, F. (dirs.). Las plataformas de financiación participativa -crowdfunding-. Navarra: Thomson Reuters-Aranzadi, págs. 245-266.

RODRÍGUEZ DE LAS HERAS BALLELL, T. (2013). El crowdfunding: una forma de financiación colectiva, colaborativa y participativa de proyectos. Pensar en Derecho, núm. 3, págs. 101-123 [en línea] http://www.derecho.uba.ar/publicaciones/pensar-en-derecho/revistas/3/el-crowdfunding-una-forma-de-financiacion-colectiva-colaborativa-y-participativa-de-proyectos.pdf [Fecha de consulta: 2 de marzo de 2021].

RODRÍGUEZ MARTÍNEZ, I. (2017). «El servicio de mediación electrónica y las plataformas de economía colaborativa». Revista de Derecho Mercantil, núm. 305, págs. 181-216.

SANZ GÓMEZ, R. J.; LUCAS DURÁN, M. (2015). «Implicaciones tributarias del crowdfunding o financiación colectiva». Quincena Fiscal, núm. 9, págs. 19-69 [en línea] https://www.researchgate.net/publication/309308870_Implicaciones_tributarias_del_crowdfunding_o_financiacion_colectiva [Fecha de consulta: 2 de marzo de 2021].

SOTO MOYA, M. M. (2018). Tributación del crowdfunding. Valencia: Tirant lo Blanch.