De la Cuina al taller de còpia (sobre l'elaboració i el consum de llibres de cuina a la tardor medieval catalana)

Main Article Content

Joan Santanach i Suñol
La transmissió manuscrita dels llibres de cuina medievals com, en general, dels
textos pràcticspresenta unes especificitats que la distingeixen d'altres tipus d'obres. La
seva condició de receptaris de contingut utilitari i estrictament vinculat a la pràctica culinària
va afavorir que usuaris i copistes hi intervinguessin i en manipulessin el contingut
en un grau superior al que és habitual en altres tipus d'obres. Aquest fet, alhora, és parallel
a un procés d'institucionalització dels materials que els componen i de diversificació
dels lectors que s'hi van interessar, cosa que va afavorir que allò que en un primer moment
devien ser mers apunts de cuiner, s'agrupessin en conjunts cada vegada més amplis
i estructurats de receptes i s'incloguessin en volums d'una certa entitat copiats per amanuenses
professionals. Aquest procés s'observa igualment en la redacció de les receptes.

Article Details

Com citar
Santanach i Suñol, Joan. “De la Cuina al taller de còpia (sobre l’elaboració i el consum de llibres de cuina a la tardor medieval catalana)”. Estudis Romànics, vol.VOL 37, pp. 271-99, https://raco.cat/index.php/Estudis/article/view/313141.