Cap a un enfocament de justícia social: la percepció del professorat sobre l’educació intercultural en contextos d’escassa presència d’alumnat estranger

Main Article Content

Concepción Maiztegui-Oñate
Lourdes Villardón-Gallego
Miguel Ángel Navarro Lashayas
Rosa Santibáñez Gruber
Aquest article examina l’experiència d’un projecte d’educació intercultural en dos centres d’educació primària amb presència d’alumnat estranger molt poc significativa, numèricament parlant. L’objectiu de l’estudi és doble. En primer lloc, analitzar el procés de posada en marxa de les activitats proposades i en segon lloc contribuir al debat teòric reflexionant sobre la noció d’interculturalitat en l’àmbit educatiu des d’un plantejament d’educació intercultural ampli, relacionat amb la ciutadania global i l’educació per al desenvolupament. Per al treball de camp es va optar per un disseny metodològic qualitatiu de tipus exploratori a partir de grups de discussió (3 grups) i quaderns de registres del professorat (10), que ens va permetre analitzar qüestions teòriques d’actualitat sobre el paper de l’educació i constatar que, tot i que el plantejament intercultural s’adreça tant a l’alumnat autòcton com immigrat, en general, s’aprecia entre els docents consultats una visió reduïda d’aquest concepte, identificant interculturalitat amb població estrangera. S’hi distingeixen tres visions de la interculturalitat: a) tipus generalista; b) centrada en aspectes culturals, i c) enfocament de justícia social, que ofereix l’oportunitat d’aprofundir en altres projectes del centre com els relacionats amb l’educació en valors.
Paraules clau
educació intercultural, actituds del professorat, educació per al desenvolupament

Article Details

Com citar
Maiztegui-Oñate, Concepción et al. “Cap a un enfocament de justícia social: la percepció del professorat sobre l’educació intercultural en contextos d’escassa presència d’alumnat estranger”. Educar, vol.VOL 55, no. 1, pp. 119-40, https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/348884.
Biografies de l'autor/a

Concepción Maiztegui-Oñate, Universidad de Deusto

Profesora titular del departamento de Pedagogía Social y Diversidad de la facultad de Psicología y Educación. 

Miembro del equipo de investigación Retos Sociocultruales y Derechos humanso en un mundo en transformación (reconocido comom equipo A por el Gobierno Vasco)

Lourdes Villardón-Gallego, Universidad de Deusto

Catedrática de la facultad de Psicología y Educación. Directora del departamento de Didáctica y desarrollo curricular

Rosa Santibáñez Gruber, Universidad de Deusto

Catedrática de Pedagogía Social y Diversidad.