Jocs per ensenyar la naturalesa del coneixement científic i tecnològic

Main Article Content

Ángel Vázquez-Alonso
María Antonia Manassero-Mas
La naturalesa del coneixement científic i tecnològic constitueix un component essencial de l’alfabetització en ciències o de la competència científica, i per això els seus continguts innovadors s’estan incorporant als currículums de ciències actuals. L’ensenyament d’aquests continguts afronta importants dificultats, la més notòria de les quals és la manca de materials educatius apropiats per a l’aprenentatge dels estudiants. Aquest article presenta materials didàctics actuals dissenyats amb el format de jocs per a l’ensenyament de la naturalesa del coneixement científic a les aules. Els jocs es presenten sistematitzats en grups (trencaclosques, cubs, jocs de cartes, caixes negres i escenaris), amb algunes directrius generals i un resum d’orientacions sobre un joc exemplar. Els diversos jocs ofereixen una analogia autèntica de les pràctiques científiques i a través de la participació, sense requisits previs, els estudiants comprenen diversos aspectes complexos sobre el funcionament de la ciència i la tecnologia segons el tipus de joc practicat. Finalment, es reflexiona sobre l’eficàcia dels jocs per a l’ensenyament de la naturalesa del coneixement científic a partir de les recomanacions de la investigació didàctica i els tradicionals factors que s’oposen a les innovacions educatives.

Paraules clau:

naturalesa del coneixement científic i tecnològic, jocs d’ensenyament, ensenyament de la naturalesa del coneixement científic i tecnològic

Article Details

Com citar
Vázquez-Alonso, Ángel; and Manassero-Mas, María Antonia. “Jocs per ensenyar la naturalesa del coneixement científic i tecnològic”. Educar, vol.VOL 53, no. 1, pp. 149-70, https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/317275.
Biografies de l'autor/a

Ángel Vázquez-Alonso, Universitat de les Illes Balears

Centro de Estudios de Posgrado, profesor asociado

María Antonia Manassero-Mas, Universitat de les Illes Balears

Departamento de Psicología, Catedrática de Universidad