Ús de les tecnologies immersives i el seu impacte en les actituds científico-matemàtiques dels estudiants d’educació secundària obligatòria en un context en risc d’exclusió social

Main Article Content

Francisco Silva-Díaz
Javier Carrillo-Rosúa
José Antonio Fernández-Plaza
S’hi presenta una investigació que té com a objectiu determinar l’impacte de l’ús de la realitat virtual immersiva (RVI) —associada amb activitats de manipulació i experiència basades en l’enfocament STEM— en les actituds científico-matemàtiques d’estudiants de primer i segon d’ESO d’un centre ubicat en un context d’exclusió social severa. Per mitjà d’un procediment metodològic mixt quantitativo-qualitatiu, s’han aplicat diferents instruments a una mostra de 17 estudiants i 1 docent. Els resultats indiquen l’existència de variacions significatives, juntament amb una mida de l’efecte (TE) mitjà, en les actituds cap a l’aprenentatge de les ciències (p = 0,000; TE = 0,535), però no gens en l’àmbit de les matemàtiques (p = 0,887; TE = 0,070). Així mateix, hi ha millores significatives en l’autopercepció de l’aprenentatge dels continguts STEM abordats en la proposta (p = 0,000; TE = 0,944), valoració positiva del projecte, tant per part dels estudiants (9,9 sobre 10) com del professor de les assignatures de ciències i matemàtiques del centre (entrevista semi). S’hi conclou que la inclusió d’aquest tipus de tecnologies impacta positivament en les actituds científico-matemàtiques de l’estudiantat participant.

Article Details

Com citar
Silva-Díaz, Francisco et al. “Ús de les tecnologies immersives i el seu impacte en les actituds científico-matemàtiques dels estudiants d’educació secundària obligatòria en un context en risc d’exclusió social”. Educar, vol.VOL 57, no. 1, pp. 119-38, doi:10.5565/rev/educar.1136.
Biografies de l'autor/a

Francisco Silva-Díaz, Universidad de Granada

Profesor de Educación General Básica con mención en Educación Matemática, Universidad Católica del Maule (Chile). Máster en Investigación e Innovación en Curriculum y Formación con especialidad en Didáctica de las Ciencias Experimentales, Universidad de Granada (España). Doctorando en Educación en el Departamento de Ciencias Experimentales de la Universidad de Granada (España). Desarrollando investigación en Tecnologías Emergentes en Educación y sus aplicaciones didácticas en Educación Primaria y Secundaria.

Javier Carrillo-Rosúa, Universidad de Granada

Doctor en Geología por la Universidad de Granada. Realizó su postdoctorado en la Universidad de Chile, la Universidad de Southampton y el Scottish Universities Environmental Research Centre (Reino Unido). En la actualidad es profesor contratado doctor en el Departamento de Didáctica de las Ciencias Experimentales de la Universidad de Granada y miembro del Instituto Andaluz de Ciencias de la Tierra. Investiga en didáctica de las ciencias y en mineralogía y geoquímica, en las que reúne varias publicaciones.

 

José Antonio Fernández-Plaza, Universidad de Granada

Profesor Ayudante Doctor, Departamento de Didáctica de las Matemáticas de la Universidad de Granada. Miembro del grupo FQM-193. Didáctica de la Matemática. Pensamiento Numérico.