Els entorns activocol·laboratius de l’aprenentatge com a bones pràctiques en el desenvolupament de competències transversals dins la formació professional de la Comunitat Autònoma Basca

Main Article Content

Ana Eizagirre Sagardia
Jon Altuna Urdin
Idoia Fernández Fernández
Aquest article analitza la manera com les orientacions prescriptives generals sobre competències transversals s’estan portant realment a la practica als centres de formació professional de la Comunitat Autònoma Basca. S’hi realitza un estudi de cas en el qual es transita des d’una detecció prèvia de caràcter quantitatiu fins a una anàlisi qualitativa de les pràctiques en les quals les esmentades competències han estat desenvolupades amb èxit segons les percepcions del professorat, de l’alumnat i dels equips directius implicats. Com a resultat, s’han identificat tres nivells de sistematització i desenvolupament institucional de les competències transversals: l’individual, el de cicle i el de centre. La comparació entre aquestes tipologies resultants posen de relleu que les pràctiques innovadores a nivell de cicle, i mes en concret en els cicles d’alt rendiment (ETHASI), concentren unes característiques que representen un salt qualitatiu en la concepció, el desenvolupament metodològic i l’avaluació de les esmentades competències, i que, per tant, poden servir de guia per anar superant els obstacles que, a nivell pràctic, troba el desenvolupament real de les competències transversals en l’àmbit de la formació professional.
Paraules clau
aprenentatge col·laboratiu, desenvolupament de competències, ensenyament secundari, innovació educativa, ensenyament superior

Article Details

Com citar
Eizagirre Sagardia, Ana et al. “Els entorns activocol·laboratius de l’aprenentatge com a bones pràctiques en el desenvolupament de competències transversals dins la formació professional de la Comunitat Autònoma Basca”. Educar, vol.VOL 54, no. 2, pp. 331-49, https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/338175.
Biografia de l'autor/a

Ana Eizagirre Sagardia, Euskal Herriko Unibertsitatea / Universidad del País Vasco

Profesora Agregada del Departamento de Teoría e Historia de la Educación. Facultad de Educación, Filosofía y Antropología.