La tutoria a l’educació superior a Iberoamèrica: Avenços i desafiaments
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Clemente Lobato Fraile
Universidad del País Vasco / Euskal Herriko Unibertsitatea
Nagore Guerra Bilbao
Universidad del País Vasco / Euskal Herriko Unibertsitatea
L’adopció d’un grau més elevat de qualitat en educació superior ha comportat la introducció de l’enfocament de formació centrada en l’estudiant com a subjecte actiu que aprèn autònomament competències personals i professionals. En el marc de les diferents polítiques universitàries, s’hi analitzen els diferents models de la tutoria que han anat sorgint i implementant-se a les universitats segons les cultures i les tradicions dels països iberoamericans. Una dècada de diversitat de pràctiques tutorials ha portat a la consideració de la tutoria com un indicador de qualitat educativa en comprovar millores en els resultats, satisfacció en els estudiants i reconeixement del seu valor per part dels agents implicats i les agències d’avaluació i acreditació. En aquest context, la tutoria cobra un relleu fonamental com la intervenció educativa personalitzada d’acompanyament, assessorament i suport en l’adquisició i maduració de competències i en la configuració del projecte personal i professional de l’estudiant. Les fortaleses trobades no oculten les deficiències, que han de donar lloc a millores pertinents en les diferents dimensions.
Paraules clau
educació superior, Iberoamèrica, tutoria universitària, professorat
Article Details
Com citar
Lobato Fraile, Clemente; and Guerra Bilbao, Nagore. “La tutoria a l’educació superior a Iberoamèrica: Avenços i desafiaments”. Educar, vol.VOL 52, no. 2, pp. 379-98, https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/311814.
Biografies de l'autor/a
Clemente Lobato Fraile, Universidad del País Vasco / Euskal Herriko Unibertsitatea
Profesor Titular
Departamento de Psicología Evolutiva y de la Educación
Facultad de Filosofía y Ciencias de la Educación
Nagore Guerra Bilbao, Universidad del País Vasco / Euskal Herriko Unibertsitatea
Profesora del Departamento de Teoría e Historia de la Educación Escuela Universitaria de Magisterio
Articles més llegits del mateix autor/a
- Alba Madinabeitia Ezkurra, Clemente Lobato Fraile, Pot l’impacte de les estratègies de desenvolupament docent a llarg termini canviar la cultura institucional i organitzativa a l’educació superior? , Educar: Vol. 51 Núm. 1 (2015): Impacte i transferència de la formació docent universitària