Models i tendències en la investigació sobre efectivitat, impacte i transferència de la formació docent en educació superior

Main Article Content

Mònica Feixas
Patricio Lagos
Idoia Fernández
Sarai Sabaté
Actualment, hi ha poca evidència empírica sobre si el que s’ha après als programes de desenvolupament del professorat s’aplica realment i, si es fa, si aquestes adquisicions de coneixements exerceixen algun impacte en l’optimització pedagògica, en la millora de la qualitat dels aprenentatges dels estudiants i, finalment, en el clima i en la cultura institucionals. L’objectiu d’aquest article és revisar les aportacions més significatives de la literatura actual sobre els estudis científics d’efectivitat, impacte i transferència dels programes de desenvolupament docent del professorat universitari i mostrar les tendències investigatives sobre el tema. En primer lloc, definim aquests conceptes; en segon lloc, exposem els models principals d’avaluació de l’efectivitat, l’impacte i la transferència de la formació docent i, finalment, examinem les tendències internacionals, aproximant-nos a l’estudi de la influència del desenvolupament docent en els contextos o en les comunitats pedagògiques i en les microcultures d’ensenyament i aprenentatge. L’estudi de l’impacte també se centra en una integració millor del desenvolupament docent amb el desenvolupament curricular, professional i organitzacional a les universitats.
Paraules clau
efectivitat, impacte, transferència, formació docent, universitat, cultures d’ensenyament i aprenentatge

Article Details

Com citar
Feixas, Mònica et al. “Models i tendències en la investigació sobre efectivitat, impacte i transferència de la formació docent en educació superior”. Educar, vol.VOL 51, no. 1, pp. 81-107, https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/287036.
Biografies de l'autor/a

Mònica Feixas, Universitat Autònoma de Barcelona

Profesora titular en el Departament de Pedagogia Aplicada de la UAB. Pedagoga y doctora en Ciencias de la Educación por la UAB. Master en Administración de la Educación por el Teachers College (Columbia University, EUA). Es miembro del Equipo de Desarrollo Organizacional (EDO) y del grupo de investigación sobre el Cambio de Cultura en la Universidad (CCUC). Coordina el grupo de Tutoría en la Universidad y el equipo de investigación Teacher Transfer Trainning.

Patricio Lagos, Estudiante Doctorado en el programa de Educación por la Universidad Autónoma de Barcelona.

Doctorando en el programa de Educación  por la Universidad Autónoma de Barcelona. Colaborador del equipo de investigación Teacher Transfer Trainning.

Idoia Fernández, Universidad País Vasco (UPV-EHU)

Directora del Servicio de Asesoramiento Educativo (SAE-HELAZ) de la Universidad País Vasco (UPV-EHU).

Sarai Sabaté, Universitat Autònoma de Barcelona

Responsable de la Unitat de Formació i d'Innovació de l'Oficina de Qualitat Docent (OQD) de la Universitat Autònoma de Barcelona.