El Problema de l'escola rural durant la Segona República
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Juan Manuel Fernández Soria
María del Carmen Agulló Díaz
La manca d'identitat pròpia és el tret que millor ha caracteritzat la nostra escola rural. Nascuda a imitació de la urbana, ni polítics ni pedagogs s'han preocupat de la seva peculiaritat, teixint, al seu voltant, una història d'oblits, marginació i penúria. L'arribada de la Segona República, però, va encetar una nova etapa en què se li dedicava una certa atenció, en considerar el seu desenvolupament com a exigència irrenunciable per a la construcció de la República democràtica. En aquest article ens proposem, després d'una ràpida mirada històrica al voltant dels seus aspectes materials, organitzatius i pedagògics, analitzar els problemes que afecten aquests mateixos aspectes durant el període republicà, per tal de mostrar fins a quin punt fou o no objecte d'actuació preferent en la teoria i la pràctica de la seva política educativa. A més, analitzem el paper del magisteri rural, una part del qual es va convertir, mitjançant la formació de ciutadans republicans, en factor dinamitzador de l'escola i de la mateixa societat.
Article Details
Com citar
Fernández Soria, Juan Manuel; and Agulló Díaz, María del Carmen. “El Problema de l’escola rural durant la Segona República”. Educació i Història: revista d’història de l’educació, no. 8, pp. 29-62, https://raco.cat/index.php/EducacioHistoria/article/view/223092.
Articles més llegits del mateix autor/a
- María del Carmen Agulló Díaz, Possibilitats i riscs de les fonts orals en la investigació historicoeducativa = Possibilities and risks of oral sources in historic and educational research , Educació i Història: revista d'història de l'educació: Núm. 9-10: (2006-2007)
- María del Carmen Agulló Díaz, Llengua, educació, vida: Jordi Monés i el català a l'escola , Educació i Història: revista d'història de l'educació: Núm. 5: (2001-2002)
- María del Carmen Agulló Díaz, Entre l'entusiasme i l'obstruccionisme: la realitat de l'escola valenciana durant la Segona República (1931-1939) = Between Enthusiasm and obstructionism: The realities of the valencian School during the Second Republic (1931-1939) , Educació i Història: revista d'història de l'educació: Núm. 11: (gener-juny 2008)
- Juan Manuel Fernández Soria, Conseqüències de la Guerra Civil: la depuració i l'exili interior del magisteri = Consequences of the Civil War: purification and interior exile of the teachers , Educació i Història: revista d'història de l'educació: Núm. 12: (juliol-desembre 2008)
- Juan Manuel Fernández Soria, Memòria i oblit en la història de la educació = Memory and oblivion in the history of education , Educació i Història: revista d'història de l'educació: Núm. 9-10: (2006-2007)
- Juan Manuel Fernández Soria, Alejandro Mayordomo, Sentit social i cívic en l'associacionisme estudiantil valencià (1931-1956) , Educació i Història: revista d'història de l'educació: Núm. 6: (2003)
- Juan Manuel Fernández Soria, El retorn del subjecte i de la política: jaciment temàtic per a la investigació historicoeducativa , Educació i Història: revista d'història de l'educació: Núm. 4: (1999-2000)
- María del Carmen Agulló Díaz, Entre la retòrica i la realitat: Juventudes de la Sección Femenina. València (1945-1975) , Educació i Història: revista d'història de l'educació: Núm. 7: (2004)
- María del Carmen Agulló Díaz, Être et avoir: una mirada sobre l'escola rural francesa , Educació i Història: revista d'història de l'educació: Núm. 7: (2004)
- Juan Manuel Fernández Soria, Presentación. Historia política de la educación , Educació i Història: revista d'història de l'educació: Núm. 32 (juliol-desembre 2018)