Reflexivitat emocional en els processos de migració La necessitat de considerar els processos interns per a explicar l’agència
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Les societats actuals estan configurades de tal manera que les relacions amb els altres estan menys definides i les condicions socials són complexes i sovint no transparents (per exemple, Holmes, 2015; Bauman, 2003). Sempre hi ha una gran incertesa sobre com hem d’actuar i sentir. Ja no hi ha regles establertes sobre com ens hem de sentir (Hochschild, 1983; Neckel, 2005; Wouters, 1999). Aquestes condicions també plantegen un repte per als processos migratoris: les demarcacions clares i la sensació inequívoca de pertinença ja no són possibles «així com així» (Albrecht, 2016, pàg. 1). Això implica una sèrie de reptes per a l’individu. En aquest sentit, les emocions són cada cop més importants a l’hora de seguir el nostre propi camí en condicions incertes (Holmes, 2015). L’article següent analitza la importància dels processos de reflexivitat emocional per a les persones que es troben en aquestes situacions. Com a tal, la reflexivitat emocional s’ha de definir com un procés d’ajustament intern entre l’activitat emocional i la passivitat emocional. El resultat d’aquest procés és visible per mitjà d’un nivell d’acció que també consisteix a no emprendre cap acció (Helfferich, 2012). Per tant, aquest article suggereix un canvi de definició dels termes agència i reflexivitat emocional. La definició de reflexivitat emocional inclou i amplia diversos aspectes de les definicions prèvies de Holmes (2015; 2010) i Burkitt (2012). La reflexivitat emocional —els ajustaments interns de l’activitat i la passivitat emocionals— s’il·lustra mitjançant dades empíriques sobre els processos actuals de migració a Alemanya.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a Digithum estan subjectes a una llicència Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/4.0, l'autor/a reté el copyright. Així doncs, es permet la còpia, distribució, comunicació pública, obres derivades i usos comercials dels continguts de la revista sempre que se'n citi la font (Digithum), l'autor de l'article i la institució que els publica (UOC, UdeA), tal com consta en la citació recomanada inclosa en cada article.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a Copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
Declaro que sóc l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Yvonne Albrecht, Lecturer and researcher at the Friedrich-Schiller-University, Jena
Professora lectora i investigadora de la Universitat Friedrich Schiller de Jena
Articles més llegits del mateix autor/a
- Yvonne Albrecht, Emocions en moviment. Com es consideren els sentiments en l'àmbit dels estudis sociològics de migració , Digithum: Núm. 18 (2016)