La crisi econòmica i els imaginaris de futur: ¿quin efecte ha tingut la crisi econòmica en la nostra manera d’imaginar el futur?

Main Article Content

Helen Sophia Schönborn
Bertjan Doosje

Aquest estudi examina com construïm els nostres imaginaris de futur i quina influència ha tingut la crisi econòmica de 2008-2009 en aquest sentit. Els imaginaris de futur es conceben com un espai de plans i desitjos per al futur, que no depenen solament de la història de vida d’una persona, sinó també del context historicosocial (Cantó-Milà i Seebach, 2015). La crisi econòmica, que ha afectat tots els països europeus, s’ha descrit com un fet social de gran abast, de manera que pot tenir una repercussió important en la nostra manera d’imaginar el futur. Per a aquest estudi, s’han fet entrevistes biogràfiques a diferents persones a Alemanya i Espanya, dos països que han viscut la crisi de manera diferent. Les entrevistes s’han analitzat utilitzant un mètode inspirat en la teoria fonamentada, partint dels conceptes d’imatges del futur, figures i imaginaris de futur desenvolupats per Cantó-Milà i Seebach (2015). La crisi econòmica ha influït de manera diferent en els imaginaris de futur dels entrevistats espanyols i alemanys. Mentre que la perspectiva de futur dels entrevistats alemanys s’ha mantingut inalterada al llarg de la crisi, les respostes dels entrevistats espanyols indiquen tres canvis de mentalitat: el mercat de treball es considera menys estable que abans de la crisi; els joves han d’estar més preparats, és a dir, necessiten un nivell superior de formació; els joves espanyols volen viure i treballar a l’estranger. S’analitzen les raons i la dinàmica d’aquest canvi de mentalitat.

Paraules clau
crisi econòmica, futur, imaginaris, Simmel

Article Details

Com citar
Schönborn, Helen Sophia; and Doosje, Bertjan. “La crisi econòmica i els imaginaris de futur: ¿quin efecte ha tingut la crisi econòmica en la nostra manera d’imaginar el futur?”. Digithum, no. 21, pp. 21-32, doi:10.7238/d.v0i21.3112.
Biografies de l'autor/a

Helen Sophia Schönborn, Universitat d'Àmsterdam

Es va graduar en Psicologia a la Universitat Americana de París. Abans de començar el màster, va fer un període de pràctiques a la Universitat San Raffaele de Milà en un projecte de recerca sobre el potencial de la teoria de la ment. Com a part del màster de Ciències de Psicologia Social a la Universitat d’Amsterdam, va obtenir una beca Erasmus per a acabar la tesi del màster a la Universitat Autònoma de Barcelona. La tesi investiga la influència de la crisi econòmica en la imaginació del futur.

Bertjan Doosje, Universitat d'Àmsterdam

Catedràtic de la Universitat d’Amsterdam. És titular de la càtedra Frank Buijs sobre estudis de radicalització, finançada pel Ministeri d’Afers Socials i Ocupació, l’Institut Verwey-Jonker (Utrecht) i MOVISIE (Utrecht).