L’abstracció dels diners, emancipació o alienació?
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aquest article vol donar compte del procés d’abstracció que han patit els diners des del començament de la modernitat. Apel·lant tant a desenvolupaments teòrics (com el de Georg Simmel) com a pràctiques socials i fins i tot aspectes tècnics, un dels objectius centrals és plantejar algunes preguntes sobre les monedes digitals, particularment el bitcoin, que, si bé des de la seva aparició ha promès ser una forma anticapitalista, pot, en els fets, convertir-se en la seva eina més sofisticada. El recorregut parteix de dues maneres generals de pensar sobre els diners (funcional i historicopolítica), i després s’endinsa en algunes idees que han sorgit des del final del segle xix al voltant de la «desmaterialització» de les monedes. Finalment s’esbossen algunes qüestions relatives al bitcoin i es conclou amb una reflexió sobre l’autonomització dels diners amb vista a l’alienació de la subjectivitat contemporània.
Article Details
Drets d'autor
Els continguts publicats a Digithum estan subjectes a una llicència Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/4.0, l'autor/a reté el copyright. Així doncs, es permet la còpia, distribució, comunicació pública, obres derivades i usos comercials dels continguts de la revista sempre que se'n citi la font (Digithum), l'autor de l'article i la institució que els publica (UOC, UdeA), tal com consta en la citació recomanada inclosa en cada article.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a Copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
Declaro que sóc l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Hernan Gabriel Borisonik, Investigador del Consell Nacional d’Investigacions Científiques i Tècniques (CONICET)
Political scientist and PhD graduate in social science from the University of Buenos Aires, where he lectures in political theory at both undergraduate and postgraduate level. He is a researcher for the National Scientific and Technical Research Council (Conicet) and the Gino Germani Research Institute (IIGG). He directs and participates in diverse investigative projects related to political theory and philosophy. He also collaborates with artists. He has published and co-edited different academic volumes and is the author of the books "Dinero sagrado. Política, economía y sacralidad en Aristóteles" (Sacred Money. Politics, economy and sacredness in Aristotle) [2013] and "Soporte. El uso del dinero como material en las artes visuales" (Support. Money as Material in Visual Arts) [2017].Articles més llegits del mateix autor/a
- Hernán Gabriel Borisonik, Diners al segle XXI: intercanvi digital, monedes extraestatals i el caràcter relacional dels diners , Digithum: Núm. 24 (2019)